INFORÁDIÓ
2021. december 6. hétfő
Miklós

menekültek

migráció

lengyelország

fehéroroszország

határ

KUZNICA BIALOSTOCKA - NOVEMBER 9:  In this handout image provided by the Polish Ministry Of Defence, Polish Prime Minister Mateusz Morawiecki speaks to border army units at the Belarusian-Polish border as migrants gather on the border on November 09, 2021 in Kuznica Bialostocka, Poland. The situation on the border between Poland and Belarus continues to intensify, as hundreds of migrants arrive at the Polish border to join the EU. (Photo by Polish Ministry Of Defence via Getty Images)

A NATO védelmet ajánl Varsónak a fehérorosz határfeszültség miatt

„Meg akarnak mérgezni a fehéroroszok, ne fogadjatok el tablettát tőlük” – ilyen tartalmú SMS-ekkel bombázzák a lengyel hatóságok a határukat áttörni próbáló migránsokat. EU-s vezetők „gengszterizmussal” vádolták meg Minszket, amiért több ezer migránst terelt a lengyel határra.

Feszült a helyzet a lengyel–belarusz határon, ahol több ezer iraki, szíriai és más helyről érkezett menekült és migráns próbál bejutni az uniós tagállamba. Volt, aki egyszerű lapáttal csapkodta a szögesdrótot, abban a reményben, hogy sikerül elszakítani. A másik oldalon a lengyel hatóságok több ezer rendőrt és katonát vonultattak fel, és a NATO közölte: „készen áll, hogy segítse a szövetségeseket a biztonság fenntartásában a régióban”. 2015-ben, amikor a magyar határon jelentek meg a belépni vágyók, a szövetség még nem volt ennyire segítőkész.

Közben a menekültek és migránsok azt ismételgetik, hogy nem akarnak Lengyelországban maradni, hanem Németországba tartanak.

Az EU-s és lengyel, valamint litván és lett vezetés szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök „gengszter módszerek” alkalmazásával, „hibrid fegyverként” használja a menekülteket és migránsokat, ő csalogatta őket az országba a vízumkönnyítésekkel és a megnövelt számú repülőjárattal. Mindez, saját szavai szerint: az országa ellen bevezetett uniós szankciókra volt a válasz. Lukasenka ugyanakkor azt hangoztatta, nem akar konfrontációt.

Lengyelország 12 ezer katonát és rendőrt vezényelt a határvonalra, helikopterrel próbálta elijeszteni az embereket, és azzal vádolta meg Minszket, hogy

komoly nemzetközi incidenst akar kirobbantani azzal, hogy átlépésre ösztökéli a migránsokat.

Lengyel sajtójelentések azt állították, hogy meghalt legkevesebb 7-8 olyan migráns, aki átjutott a határon. Piotr Muller lengyel kormányszóvivő 3-4000-re becsülte a határon összezsúfolódott emberek számát és azt mondta, hogy még több tízezren várakoznak Fehéroroszország más részein.

A Telegraph című brit lap közben olyan SMS-ek képernyőfotóit tette közzé, amelyekben a lengyel hatóságok a Minszkbe való visszatérésre szólítják fel a migránsokat. Ilyen SMS-t kap bármely külföldi mobilszám, amelynek gazdája megjelenik a határ közelében.

„A lengyel határ lezárva. A fehérorosz hatóságok hazudtak nektek. Menjetek vissza Minszkbe, és ne fogadjatok el semmilyen tablettát a belaruszoktól!” A lengyel belügyminisztérium szerint ugyanis

a migránsokat különböző drogokkal próbálták elkábítani.

Kedden a határlezárás abból állt, hogy a lengyelek felfüggesztették a Kuznica átkelő működését. Így már csak egy másik fontos út maradt, amely összeköti Varsót Minszkkel. Továbbá, a lengyel hatóságok 3 km-rel a határ előtt megállították a külföldi újságírókat és a segélyügynökségeket, így azok nem láthatják, mi történik a helyszínen.

Nyitókép: Polish Ministry Of Defence via Getty Images

Kapcsolódó hang

A NATO védelmet ajánl Varsónak a fehérorosz határfeszültség miatt
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018