eur:
394.73
usd:
369.48
bux:
65324.09
2024. április 23. kedd Béla
BELARUS - NOVEMBER 09: Irregular migrants continue to wait at the Polish-Belarusian border on November 09, 2021 in Belarus. Thousands of irregular migrants are facing desperate conditions as they continue waiting at the Polish-Belarusian border, hoping to cross onto EU soil. After crossing the Bruzgi border point in Grodno, Belarus on Monday, the immigrants â most of them from Iraq â came to the Polish border to spend Tuesday night. Nearly 2,000 immigrants, including many women and children, stayed in tents they set up in front of the border fences in the forested area. (Photo by Stringer/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

Kiképzett iraki és afgán háborús veteránokat is bevethet Lukasenka

Egy fehérorosz exdiplomata szerint a Lukasenka-rezsim különleges egységénél iraki és afgán háborús veteránokat is kiképeztek arra, hogy milyen módszerrel szálljanak szembe a lengyel határőrséggel. A felkészítés e forrás szerint a nyár folyamán kezdődött.

Pavel Latushka korábban Fehéroroszország franciaországi és lengyelországi nagykövete volt, továbbá kulturális miniszterként is szolgált a fehérorosz kormányban, de Varsóba emigrált, miután csatlakozott a fehérorosz demokráciamozgalomhoz.

A volt diplomata és politikus a brüsszeli EUobservernek nyilatkozva beszélt egyes iraki és afgán menekültek fehéroroszországi kiképzéséről, amiről állítása szerint „magas beosztású fehérorosz titkosszolgálati forrásoktól” van tudomása.

A kiválasztott migránsok toborzása Latushka szerint július és szeptember között zajlott, felkészítésükre pedig Fehéroroszország észak-nyugati részén fekvő Opsza nevű helység közelében a fehérorosz belbiztonsági erők Afganisztánt megjárt különleges egységének kiképző tisztjei vezetésével került sor, és ebben tudomása szerint részt vettek az orosz katonai hírszerzés (GRU) tanácsadói is. (Fehérorosz katonai egységek az 1980-89 közötti szovjet megszállás idején vettek részt afganisztáni műveletekben.)

Latushka szerint

Lukasenka nem fogja megállni, hogy fegyveres konfliktust idézzen elő az EU keleti határán,

miközben fotókkal fogja „bizonyítani”, hogy humanitárius válság robbant ki a térségben a közösség hibájából.

Mindeközben a nemzetközi sajtóban élénk visszhangot váltott ki, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kedden moszkvai sajtóértekezletén arra szólította fel az Európai Uniót, hogy bánjon azonos módon azokkal a vele szomszédos országokkal, ahonnan menekültek érkeznek a területére, és ha Törökországnak fizetséget tudott felajánlani menekültek befogadásáért, akkor ugyanezt ne tagadják meg például Fehéroroszországtól sem. Lavrov azon a sajtóértekezleten beszélt erről, amit Paul Gallagher érsekkel, a Vatikán külügyminiszterével tartott az orosz fővárosban.

Az esetről beszámoló Politico megjegyzi, hogy májusban közel tízezer marokkói állampolgár – köztük sok gyerek – nyomult be a Ceuta nevű marokkói spanyol enklávé területére, majd a marokkói vezetés politikai alkudozásba kezdett a spanyol kormánnyal, hogy Madrid biztosítson pénzügyi támogatást a marokkói „menekültek” visszatartásáért.

A brüsszeli hírportál szerint utóbb kitudódott, hogy az enklávét megrohanó gyerekek körében azt terjesztették, hogy

Cristiano Ronaldó futballmeccsére juthatnak be, ha átlépik a kérdéses határvonalat.

Mindez a Politico elemzője szerint arra utal – különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a török kormány is több alkalommal tett olyan utalást, hogy ha bizonyos követelései nem teljesülnek, akkor „elengedi” a nála táborozó menekülteket –, az Európai Uniónak fokozottabb mértékben fel kell készülnie a külső „menekültnyomás” különböző megjelenéseire.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×