eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Jair Bolsonaro brazil elnök szájmaszkban távozik az Alvorada elnöki rezidenciáról Brazíliavárosban 2020. május 225-én. A 65 éves Bolsonaro 2020. július 7-én bejelentette, hogy pozitív lett a koronavírustesztje.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Óriási botrány a brazil tudományos állami kitüntetések körül

Huszonegy brazil tudós visszautasította az egyik legmagasabb brazil állami kitüntetést tiltakozásul az ellen, hogy Jair Bolsonaro elnök eltávolította két neki nem tetsző kollégájuk nevét a kitüntetendők listájáról.

A legjelentősebb tudományos és technológiai teljesítményeket elismerő Nemzeti Tudományos Érdemrendet eredetileg 25 jeles tudósnak ítélték oda, az elnök azonban később lehúzta a listáról két olyan kutatónak a nevét, akinek a tevékenysége nem tetszett neki.

A kitüntetéstől megfosztott személyek egyike Marcus Lacerda, aki kutatásában az elsők között állapította meg, hogy hatástalan a Covid-9 ellen a malária és néhány autoimmun betegség kezelésére használt klorokin, amelyet Bolsonaro sokáig a koronavírus ellenszereként ajánlott a braziloknak.

A másik szakember, akivel kollégái szolidaritást vállaltak, Adele Benzaken, akit 2019-ben, Bolsonaro hatalomra kerülése után váltottak le az egészségügyi minisztérium HIV/AIDS-ügyi osztályának éléről.

A két tudós nevének levétele a kitüntetési listáról újabb egyértelmű megnyilvánulása a tudósok üldözésének - hangoztatták nyílt levelükben a tiltakozó tudósok, akik szerint

a jelenlegi brazil kormány "szisztematikusan támadja a tudományt és technológiát, lerombolja az egyetemi rendszert és általában a tudományos és technológiai ágazatot".

A brazil elnököt kormányra kerülése óta súlyos kritikák érik a tudományos közösség részéről, amiért csökkentette a kutatási és technológiai kiadásokat, állandóan elveti a tudományos eredményeket és hamis információkat terjeszt, főleg a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban - írja az AFP.

Adele Benzaken a legnagyobb kitüntetésnek nevezte az AFP-nek nyilatkozva azt, hogy tudós kollégáik kiálltak kettejük mellett, és visszautasították az érdemrendet.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×