eur:
393.3
usd:
367.44
bux:
67062.43
2024. április 26. péntek Ervin
Fiatalokat oltanak az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinájával a kölni központi mecsetben 2021. május 8-án. A kölni lakosok előzetes regisztráció nélkül is megkaphatják az oltást.
Nyitókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

Koronavírus-rekord Németországban, szigorításokat tervez a kormányzat

Rekordot döntött az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőződések napi száma Németországban a csütörtöki adatok szerint. A kormány az emlékeztető oltás beadásának felgyorsításával fékezné a járvány negyedik hullámát.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint egy nap alatt 33 949 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-Cov-2). Ez meghaladja a tavaly december 18-án 33 777 pozitív lelettel beállított rekordot. Az októberben elindult negyedik hullám rohamosan gyorsul.

Az ügyvezető szövetségi kormány szerint mindenekelőtt az oltási kampány második szakaszának, az emlékeztető oltás beadásának gyorsításával lenne érdemes törekedni az új járványhullám megfékezésére. Ez derül ki a tartományi kormányok és a szövetségi kormány egészségügyi egyeztető fóruma, az úgynevezett egészségügyi miniszteri konferencia csütörtökön kezdődött kétnapos ülésére készített megállapodás-tervezetből, amelyből a Bild című lap idézett.

A tervezetben a többi között az áll, hogy vissza kell állítani a tömeges oltás gyakorlatát, ezért ismét meg kell nyitni a tartományi fenntartású oltási központokat - sportcsarnokokban, konferencia-központokban kialakított oltópontokat, ahol naponta több ezer oltást adtak be a kampány első szakaszában -, és ismét munkába kell állítani a mobil oltási csoportokat.

A tervezett intézkedések között szerepel a kötelező tesztelés bevezetése is az idősotthonokban és az ápolási otthonokban. Ez azt jelentené, hogy a lakókat és a dolgozókat hetente kétszer tesztelni kellene a SARS-Cov-2-re, függetlenül attól, hogy beolttatták-e magukat, a látogatóknak pedig ugyancsak az oltási státusztól függetlenül legfeljebb 24 órája készült negatív tesztleletet kellene felmutatniuk.

  • Németországban az AstraZeneca-, a Moderna- és a Pfizer/BioNTech-féle készítményt, valamint az egydózisú Janssen-féle vakcinát használják az oltási kampányban.
  • Naponta átlagosan 150 ezer adagot adnak be. Teljes oltással 55,6 millió ember, a lakosság 66,9 százaléka rendelkezik.
  • Az emlékeztető oltást a második adag után hat hónappal lehet beadatni, a Janssen-féle vakcina esetében pedig egy hónap elteltével. Eddig nagyjából kétmillióan kaptak emlékeztető oltást.

Az októberben elindult negyedik hullám rohamos gyorsulását jelzi, hogy a napi új esetek száma húsz százalékot meghaladó mértékben emelkedett az egy héttel korábbi 28 037-hez képest.

A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggésben egy nap alatt regisztrált halálesetek száma még nagyobb mértékben, 30 százalékkal nőtt, az egy héttel korábbi 126-ról 165-re.

Az újonnan regisztrált fertőződésekkel együtt 4 672 368 ember szervezetében mutatták ki a SARS-CoV-2-t a járvány tavaly tavaszi kezdete óta, a halálos áldozatok száma pedig 96 192-re emelkedett.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×