eur:
394.62
usd:
369.81
bux:
65734.68
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (narancssárga), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

Egy országban már engedélyezték is a világ első koronavírus-gyógyszerét

A betegség elején kell bevenni. A felére csökkentette a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát.

Nagy-Britannia csütörtökön a világon elsőként hagyta jóvá az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett koronavírus elleni tablettás gyógyszert - számolt be róla a Reuters híre alapján a Napi.hu. A brit gyógyszer- és egészségügyi termékeket szabályozó hatóság (MHRA) klinikai adatokra hivatkozva azt javasolta, hogy a Merck és Ridgeback Biotherapeutics által kifejlesztett molnupiravir nevű gyógyszert a pozitív Covid-19 tesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül alkalmazzák.

Ez az első szájon át szedhető, specifikusan a koronavírus ellen kifejlesztett készítmény, amelyet engedélyeztek. Már korábban is alkalmaztak különböző készítményeket - mint az itthon is használt favipiravir és a remdesivir - a koronavírusos betegek kezelésében, azonban ezeket eredetileg nem specifikusan a covid ellen fejlesztették ki.

A Merck által kifejlesztett Molnupiravirt nagy figyelem kíséri, mivel a múlt hónapban kapott adatok azt mutatták, hogy

a betegség korai szakaszában adva felére csökkentheti a halálozás vagy kórházi kezelés esélyét

azoknál, akiknél a legnagyobb a súlyos Covid-19 kialakulásának kockázata.

Másolásgátló

A szer lehetetlenné teszi a Covid-19-et okozó vírus genetikai kódjának másolását. Naponta kétszer, öt napon keresztül kell bevenni.

A brit kormány és az ország Nemzeti Egészségügyi Szolgálata (NHS) szigorúan vizsgálja, hogy a kezelés mennyire hatásos, valamint a terápiás alkalmazásra is folyamatosan frissítik az útmutatót.

A szer szerepel a WHO (Egészségügyi Világszervezet) október végén ismertetett új járványellenes stratégiájában is: előirányozza (az akkor még kísérleti stádiumban lévő) gyógyszer felhasználását. Akkor azt közölték, hogy amennyiben a gyógyszerfelügyeleti hatóságok engedélyezik a szer felhasználását, egy kúra költsége 10 dollárba kerülne.

A Merck mind az Egyesült Államokban, mind Európában kérte a molnupiravir nevű készítménye engedélyezését. Októberi közlésük szerint a New Yersey-i székhelyű gyógyszergyár és a Ridgeback Biotherapeutics amerikai biotechnológiai vállalat által közösen kidolgozott szer

a vírus több változatával, így a delta variánssal szemben is hatékony.

A Merck azt is kutatja, hogy a molnupiravirt lehet-e a vírus terjedésének megelőzésére használni olyan háztartásokban, amelyeknek egyik tagja fertőzött. A cég jövő tavaszra várja az ezzel kapcsolatos kutatások eredményét.

A gyógyszergyár hivatalos bejelentése itt olvasható (angolul).

Címlapról ajánljuk

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, de az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András Magosz-főtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×