eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. augusztus 24-én.
Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Szijjártó Péter: a droghasználat liberalizációja komoly veszélyt jelent az európai társadalmakra

Nagy kihívást jelentenek Európa számára a növekvő kábítószer-használat társadalmi és egészségügyi következményei, a helyzetet pedig tovább súlyosbítja a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca és a drogpolitika liberalizációja egyes országokban.

A tárcavezető a Pompidou Csoport fennállásának 50. évfordulója alkalmából szervezett rendezvény megnyitóján veszélyesnek nevezte "néhány liberális európai kormánynak a droghasználat legalizálására, de legalábbis liberalizálására vonatkozó politikáját". Ez szerinte fenyegetést jelent a társadalmak egészségére, és növeli a kábítószerek iránti keresletet, ami pedig a szervezett bűnözés erősödésével jár.

Tovább súlyosbítja a helyzetet a nemzetközi beavatkozás afganisztáni kudarca, az ott uralkodó "tragikus társadalmi, gazdasági és humanitárius helyzet", illetve hogy

a világ legnagyobb illegális ópiumtermelőjének számító ország ismét terrorszervezetek melegágyává és migrációs hullámok kiindulópontjává válik.

Hangsúlyozta: a bűnözők kábítószer-csempészet céljaira is felhasználhatják a kivándorlók áradatát, márpedig már most is napi 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy az ópiumtermelés képezi a dél-ázsiai ország egyetlen számottevő bevételi forrását. Így az iszlamista tálib vezetés is mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legnagyobb mennyiségben exportáljon illegálisan kábítószereket, mivel nagy szüksége van pénzre a hatalom megőrzéséhez. Ez komoly veszélyt jelent az egész világra, és azon belül Európára nézve is.

A nemzetközi közösségnek fontos feladata ezt megakadályozni, ami szoros együttműködést igényel a térségbeli szereplőkkel, a közép-ázsiai államokkal, Oroszországgal és Kínával is. Szerinte ez nem lehet sem ideológiai, sem politikai hozzáállás függvénye, ugyanis a drogcsempészet elleni harc életeket ment, megelőzi sokak függővé válását.

A miniszter rendkívül aggasztónak nevezte, hogy a nemzetközi opiátválság nem kímélte Európát sem, valamint azt, hogy

jelentősen megnőtt a kokaincsempészet volumene, és a dizájnerdrogok is egyre nagyobb mennyiségben elérhetőek.

Emellett a szórakozóhelyek újranyitása is komoly kihívást jelent, ez ugyanis a droghasználat növekedésével jár. Így szerinte a hatóságoknak most különösen fontos a fiatalok megóvására és a prevencióra fókuszálni.

Kiemelte, hogy a magyar nemzeti drogstratégiában különös figyelmet szentelnek utóbbi célokra, mivel a fiatalok megóvása a családok védelmének egy módja, márpedig a kormány számára ez jelenti az első számú prioritást.

Végezetül aláhúzta annak jelentőségét, hogy az Európa Tanács továbbra is komoly erőfeszítéseket tegyen a kábítószer-használat visszaszorítása érdekében. És ennek kapcsán elmondta, hogy a magyar elnökségi programnak az elmúlt hónapokban ez is fontos része volt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×