eur:
392.03
usd:
359.59
bux:
72253.66
2024. július 12. péntek Dalma, Izabella
A videofelvételről rögzített képen Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil tanács vezetője tévébeszédében bejelenti a tanács és az átmeneti kormány feloszlatását, valamint a rendkívüli állapot bevezetését azt követően, hogy katonák őrizetbe vették a kormány sok civil tagját, köztük Abdullah Hamdok miniszterelnököt is. Burháninak alig egy hónap múlva át kellett volna adnia az átmeneti tanács vezetését egy választott civil vezetőnek.
Nyitókép: Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok, a szudáni katonai-civil tanács vezetője tévébeszédében bejelenti a tanács és az átmeneti kormány feloszlatását, valamint a rendkívüli állapot bevezetését (videófelvételről rögzített kép; MTI/AP/Sudan TV)

Megállt az élet a szudáni fővárosban a katonai puccs után

Néptelen utak, bezárt üzletek és megbénult kommunikációs hálózatok jellemezték Szudán fővárosát, Kartúmot, és a Nílus partján vele szemben elhelyezkedő Omdurmánt kedden, egy nappal azután, hogy a hadsereg átvette a hatalmat az afrikai országban - jelentették hírügynökségek.

Az államcsíny hatalmas tüntetésekhez vezetett hétfőn, amelyekben egészségügyi források szerint legalább heten életüket vesztették.

Egy nappal később már katonák vigyázták a rendet a fővárosban, miközben a mecsetek hangszóróiból általános sztrájkra buzdították az embereket. A felhíváshoz az orvosok és az állami alkalmazottak is csatlakoztak. A Szudáni Orvosok Központi Bizottsága közölte, hogy az orvosok csak sürgősségi ellátást nyújtanak, a katonai kórházakból pedig teljesen kivonulnak. Eközben minisztériumi tisztségviselők, az állami szféra, illetve a központi bank dolgozói sztrájkba léptek az éjszaka folyamán.

Burháni kedden feloszlatta a szakszervezetek működéséért felelős bizottságokat - számoltak be arab hírforrások.

Az internet és a telekommunikációs hálózatok hétfő reggel óta nem működnek.

A Kartúmot Omdurmánnal összekötő hidakat és utakat a hadsereg lezárta. A bankokból és a bankautomatákból nem lehetett pénzhez jutni, és a pénzátutaláshoz használt népszerű mobiltelefonos alkalmazásokat sem lehetett elérni. Omdurmánban néhány pékség kinyitott, de a szokásosnál jóval hosszabb sorok kígyóztak előttük.

"Mi fizetjük meg a válság árát" - panaszkodott egy ötvenes éveiben járó férfi. "Nem tudunk dolgozni, nincs kenyér, nincsenek szolgáltatások, nincs pénz" - tette hozzá.

A szudáni hadsereg hétfőn őrizetbe vette Abdullah Hamdok miniszterelnököt és a kormány több tagját. Hamdokot állítólag azért hurcolták el, mert nem akarta közleményben támogatásáról biztosítani a puccsistákat.

Ezt követően a szudáni katonai-civil tanács vezetője, Abdel-Fattáh al-Burháni bejelentette, hogy feloszlatja az átmeneti kormányt és a tanácsot, és rendkívüli állapotot hirdet ki.

Burháni egyúttal azt is közölte, hogy hamarosan új, "technokrata kormányt" alakítanak, szakértők részvételével, valamint új parlamentet fiatalok részvételével. Az új kabinet fogja irányítani az országot a 2023-as választásokig.

Szudán tájékoztatási minisztériuma katonai puccsnak minősítette a történteket.

A hivatalából szintén elűzött, de őrizetbe nem vett külügyminiszter a tájékoztatási minisztérium Facebook-oldalán kedden közölte, hogy az őrizetbe vett kormányfő és kormánytagok holléte még mindig nem ismert.

Burháninak alig egy hónap múlva át kellett volna adnia az átmeneti tanács vezetését egy választott civil vezetőnek.

Legutóbb szeptemberben történt egy sikertelen puccskísérlet. Azóta fokozódott a feszültség az úgynevezett demokráciapárti tábor, illetve azok között, akik nagyobb beleszólást engednének a hadseregnek az ország életébe.

Az államcsínyt a nemzetközi közösség több szereplője elítélte. Az Egyesült Államok azonnali hatállyal felfüggesztette a Szudánnak nyújtandó 700 millió dolláros támogatását.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden rendkívüli ülést tart a katonai puccs miatt New Yorkban.

Címlapról ajánljuk

Extrém hőség - életbevágó tanácsai vannak Győrfi Pálnak, egy tévhitet is eloszlat

Ebben az extrém melegben a mentők jóval több hívást kapnak a szokásosnál - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője. Győrfi Pál ismertette, mik a hőség miatti rosszullét jelei, mit tehetünk magunk vagy mások megsegítésére, mikor hívjunk mindenképpen mentőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×