eur:
394.11
usd:
365.28
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy nő voksol a csehországi Ústí nad Labem egyik szavazóhelyiségében 2021. október 8-án. Csehországban október 8-9-én választják meg a parlamenti alsóház 200 képviselőjét.
Nyitókép: MTI/AP/Darko Bandic

Megkezdődött a képviselőházi választás Csehországban

Péntek délután Csehországban megkezdődött a képviselőházi választás, a voksolás már hagyományosan kétnapos.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután kettőig lesznek nyitva. A választás nem hivatalos eredményét szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.

A több mint nyolcmillió választópolgár voksaiért 22 párt, mozgalom és koalíció versenyez. A pártok a 200 képviselőházi mandátumért 5242 jelöltet indítottak, ami azt jelenti, hogy egy-egy mandátumért átlagban 26 jelölt versenyez.

A választás előtt készített országos felmérések az Andrej Babis kormányfő vezette centrista ANO győzelmét valószínűsítik 30 százalék körüli eredménnyel. A második helyre a jobboldali hárompárti Spolu koalíciót (ODS, KDU-CSL, TOP 09) várják, míg a harmadikra a kétpárti Kalózok-Polgármesterek koalíciót. Mindkét jobboldali ellenzéki koalíció preferenciái a felmérésekben 20-25 százalék között mozogtak.

A cseh sajtó azt várja, hogy nehéz és hosszas kormányalakítási tárgyalásokra kell számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×