eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: twitter

Megugrott az alumínium ára a puccs miatt

A guineai puccsisták vezetője, Mamady Doumbouya ezredes bejelentette, hogy átmeneti egységkormányt hoznak létre.

Tízéves csúcsra ugrott az alumínium tőzsdei jegyzése a guineai puccs hírére. Az alumínium ára tonnánként 1,8 százalékkal, 2775,50 dollárral, 2021. május óta a legmagasabb szintre emelkedett hétfőn a londoni fémtőzsdén (LME) három hónapos határidőre.

Guinea a világ második legnagyobb bauxittermelője, a tavalyi termelése 82 millió tonna volt, ami a globális termelés 22 százaléka. Az ország bauxitkészletét a szakértők 7,4 milliárd tonnára becsülik, ez a legnagyobb a világon.

Guinea Kína legnagyobb bauxitszállítója. A nyugat-afrikai ország két legnagyobb bauxitbányászattal foglalkozó cége közül az egyik, a Societe Miniere de Boke (SMB), részben kínai tulajdonban van. Az orosz Ruszal, amely a világ harmadik legnagyobb alumíniumipari cége a kínai Chinalco, illetve a Hongqiao után, három bauxitbányával rendelkezik Guineában. Ebből a három bányából származik a Ruszal teljes bauxittermelésének a 42 százaléka.

A nyugat-afrikai országban, ahol a hazai össztermék (GDP) 35 százalékát a bányászat adja, a bauxit mellett egyebek között gyémántot, vasércet és aranyat is bányásznak.

Az átmenet lépései

A guineai puccsisták vezetője, Mamady Doumbouya ezredes bejelentette, hogy átmeneti egységkormányt hoznak létre az Alpha Condé elnök elleni előző napi puccsot követően.

"Átfogó egyeztetéseket tartunk az átmenet fő irányvonalainak felvázolásához. Nemzeti egységkormányt hozunk létre az ország vezetésére az átmeneti időszak alatt" - jelentette ki Doumbouya egy találkozón Condé kormányzatának tagjaival és az állami intézmények vezetőivel.

Az ezredes közölte továbbá, hogy az átmeneti időszak alatt megtiltják a kiutazást az országból, és elmondta a jelenlévőknek, hogy be kell szolgáltatniuk minden úti okmányukat és vállalati járművet "korábbi részlegük titkárságánál".

A hétfői találkozót a guineai parlament székhelyén (Palais du Peuple) tartották a főváros, Conakry kereskedelmi és közigazgatási negyedének számító Kaloumban. Ezen a környéken található az elnöki palota, illetve számos minisztérium székhelye is.

A találkozóra azt követően került sor, hogy a magát Nemzeti Gyűlés és Fejlesztési Bizottságnak (CNRD) nevező junta korábban közölte: megbeszélésre hívják a parlamentbe a távozó minisztereket és az intézmények vezetőit. A CNRD hozzátette: az érintettek megjelenése kötelező, távolmaradásukat pedig a CNRD elleni lázadásnak fogják tekinteni. Az összejövetelen részt vett Ibrahima Kassory Fofana volt miniszterelnök is.

A puccsisták vezetője úgy fogalmazott: az átmeneti időszak "a remény és egy önmagával megbékélt Guinea jegyében" veszi kezdetét, ami úgy lesz lehetséges, ha "mindenki együttműködik és segít". Mindazonáltal elmondta azt is, hogy "nem lesz gyűlölködés vagy bosszúállás", sem "boszorkányüldözés", de "az igazság lesz a minden guineait vezető iránytű".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×