INFORÁDIÓ
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia

covid-19

oktatás

unicef

who

oltás

Diákok ülnek a tanteremben egy újranyitott jeruzsálemi iskolában 2021. február 21-én, a szombati munkaszüneti nap után kezdődő hét első napján. Izraelben megnyíltak a boltok, a bevásárlóközpontok, a piacok, valamint a kulturális- és sportintézmények, valamint újraindultak számos újabb településen az iskolák.

A WHO és az Unicef is az iskolák újranyitását szorgalmazza

Infostart

„Kiemelkedő jelentőséget” tulajdonít az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) és Gyermekalapja (Unicef) annak, hogy idén ősztől Európa iskoláiban jelenléti oktatással folytatódjon a tanítás, megerősített járványbiztonsági intézkedések mellett.

Az iskolás korúak jelenléten alapuló biztonságos oktatásának a megteremtése „elsőbbséget kell hogy élvezzen a kormányok számára”. Közel két év kihagyás után az iskolák legyenek „az utolsók, amelyeket bezárnak, és az elsők, amelyeket újra nyitnak” – szólított fel Hans Kluge, a WHO európai körzeti igazgatója és az Philippe Cori, az Unicef európai és közép-ázsiai alapjának vezetője Európa országait, szorgalmazva ugyanakkor, hogy mindenütt tegyenek fokozott erőfeszítéseket – mindenekelőtt a tanárok és az iskolai alkalmazott védelmében – a járvány terjedésének a kivédésére.

A koronavírus az elmúlt másfél évben „az oktatás történetében példátlan kárt okozott” – idézte Kluge-ot a jelentésről beszámoló brit The Guardian. „Életbevágó, hogy most ősztől a jelenléten alapuló személyes oktatás és tanulás ezúttal megszakítás nélkül újrainduljon” – tette hozzá.

A brit lap ennek kapcsán emlékeztetett, hogy 53 európai országból 44 országos szinten zárlatot rendelt el az oktatási intézményekben a járvány 2020. áprilisi első hulláma idején. És bár többségük szeptember újból megnyitotta kapuit, a fertőzések újabb hullámai ismételt korlátozásokra kényszerítette a kormányok többségét.

Tömeges hiányzás és gyakori iskolabezárás jellemezte az idei évet is, egyes helyeken még kora nyáron is. Mindez azzal járt, hogy nem néhány hétre, hanem immár éves nagyságrendben egy egész iskolai generáció életében

megszakadt a szocializáció, a csoportos munka megtapasztalása, a technológiai eszközök nélküli kommunikáció gyakorlása

– mutatnak rá a közös nyilatkozat szerzői, akik szerint az érintett korosztály „mentális és szociális képességeinek fejlődése” szempontjából elengedhetetlen visszatérni a közvetlen személyes jelenlétre az iskolákban.

“Nem kockáztathatjuk, hogy a tanulók újabb tanévben is megszakításokkal, közvetlen fizikai érintkezés nélkül folytassák tanulmányaikat” – vélte Philippe Cori is.

A WHO és az Unicef az említett közös nyilatkozatban nyolc pontból álló ajánlást is közzétett a személyes oktatás biztonságossá tétele érdekében. Ebben egyebek között rendszeres tesztelést, az osztálytermek rendszeres szellőztetését, ahol lehet, ott az egyes termekre jutó hallgatói létszám behatárolását, de főként és mindenekelőtt az oltások kiterjesztését szorgalmazzák.

„A járvány ellen a legfőbb védelmi vonalat az oltás jelenti” – szögezi a közös nyilatkozat, sürgetve, hogy

a kormányok oltási programjában mostantól a tanárok és iskolai alkalmazottak élvezzenek elsőbbséget az oltások felvételében.

Hasonlóképpen, valamennyi 12 éven felüli, veszélyeztetett egészségű hallgatót is haladéktalanul be kellene oltani – mutatnak rá a közös jelentés szerzői.

Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018