eur:
389.39
usd:
363.17
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Újabb csapás Belgiumnak, ismét áradás veszélye miatt van riasztás

A belga meteorológiai intézet újabb heves zivatarok kialakulására és áradások veszélyére figyelmeztetett: az országosan, de különösen a délkelet-belgiumi régióban lezúduló csapadék mennyisége egy-két óra leforgása alatt elértheti akár a 30 litert is négyzetméterenként - közölte vasárnap a belga sajtó.

A heves esőzés nyomán hirtelen kialakuló árvizekre való figyelmeztetés 13-tól 21 óráig van érvényben Belgiumban. A zivatarok kockázata a hét elején is, várhatóan szerdáig fennállhat. Csapadékra főként napközben lehet számítani - tették hozzá.

A belga sajtó beszámolója szerint a hirtelen érkezett szombat esti felhőszakadások a dél-belgiumi Vallóniában található Dinant városát sújtották leginkább, ahol autók egész sorát sodorta el az ár, és épületekben is komoly károk keletkeztek. Az elsodort járművek eltorlaszolnak egy vasúti átjárót. A belga vasúttársaság tájékoztatása szerint a kárelhárítási munkák és az átázott vasúti töltések miatt az érintett szakaszon leghamarabb augusztus 9-én indulhat meg a vonatközlekedés.

Földcsuszamlást jelentettek a tartományi főváros, Namur citadellája közelében, ahol több ház összedőlt. Andenne, Gembloux, Éghezée és más közeli városok számos lakójának el kellet hagynia otthonát, halálesetekről azonban sehonnan sem érkezett hír.

A szombati heves zivatarok áradásokat okoztak Flandriában, Belgium flamand nyelvű régiójában is. A hirtelen kialakult áradás utcákat borított el Antwerpen tartomány több városában is. A víz sehol sem tört be a házakba, de pincéket, mélygarázsokat öntött el komoly károkat okozva. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy ne közlekedjenek autóikkal, mert a járművek keltette hullámok további károkat okozhatnak. A régióban senki sem sérült meg, halálestről nem érkezett jelentés.

A Nyugat-Európát sújtó múlt heti, rendkívüli esőzések özönvízszerű áradásokat okoztak Délkelet-Belgium számos településén. A megáradt folyók házakat döntöttek össze, autókat sodortak el, több száz embernek kellett elhagynia otthonát. Több mint 42 ezer háztartás maradt elektromos áram nélkül, a vezetékes vizet a legtöbb értintett településen ihatatlannak minősítették. A múlt heti áradások 36 halálos áldozatot követeltek Belgiumban, hét embert továbbra is eltűntként tartanak számon.

Belgiumban és a szomszédos Németországban a múlt heti áradások halálos áldozatainak megerősített száma 210-re emelkedett a héten, az anyagi kár pedig milliárdokra rúg.

Szakértők szerint a múlt hetihez hasonló, katasztrofális áradások gyakoribbá válnak a jövőben a klímaváltozás miatt, és az országoknak fel kell készülniük egyebek között riasztási rendszerek kiépítésével a lakosság mielőbbi figyelmeztetésére.

Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×