eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
ROME, ITALY - JULY 11: From the balcony of his tenth-floor hospital window, Pope Francis greets crowds gathered below for the Sunday Angelus, broadcast live around the world on July 11, 2021 in Rome, Italy. Pope Francis gave his familiar “Buongiorno!” greetings from the hospital on Sunday, just one week after undergoing intestinal surgery from which he is still recuperating at Romes Gemelli Hospital. (Photo by Franco Origlia/Getty Images)
Nyitókép: Franco Origlia/Getty Images

A kórház erkélyén lépett először nyilvánosság elé Ferenc pápa a műtétje után

Az ingyenes, egyetemes egészségügyi ellátás mellett emelt szót a katolikus egyházfő.

A katolikus egyházfő beszédének rögtönzött részében arról beszélt, hogy a kórházban töltött idő alatt újfent megtapasztalhatta, mennyire fontos egy mindenki számára hozzáférhető, jó színvonalú és ingyenes egészségügyi ellátás.

A 84 éves Ferenc pápán múlt vasárnap műtétet hajtottak végre vastagbélszűkület miatt.

A mostanra láthatóan jobb egészségégi állapotban lévő pápa a vasárnap délben szokásos Úrangyala-imádságot és az azt kísérő beszédet a Gemelli kórház tizedik emeleti ablakából mondta el a klinika előtt várakozó hívek százai előtt.

A mintegy tízperces beszédét egy előre elkészített szövegből olvasta fel, de több alkalommal is rögtönzött megjegyzéseket fűzött hozzá. Időnként úgy tűnt, kissé nehezen vesz levegőt és reszelőssé vált hangja. Hírügynökségek ezzel összefüggésben felidézték, hogy még fiatalkorában el kellett távolítani tüdejének egy részét.

Bírálta az egyházi fenntartású kórházak azon menedzsereit, akiknek – mint fogalmazott – gazdasági nehézségek esetén első gondolatuk bezárni az egészségügyi intézményeket.

"Az egyházi elhivatottság nem a pénzről, hanem a szolgálatról szól, és ez mindig ingyen van"

– szögezte le a pápa, akit a Gemmelli kórházban kezelt több gyerek vett körül.

A katolikus egyházfő egyben sürgette, hogy vessenek véget az erőszaknak Haitin, ahol szerdán merénylet áldozata lett Jovenel Moise elnök.

Az erkély alatt összegyűlt, nemzeti zászlókat lengető tömeg éljenzéssel fogadta Ferenc pápát, és azt skandálta: "Viva il Papa!" (Éljen soká a pápa!). Orvosok és páciensek a szomszédos erkélyeken hallgatták a pápa beszédét.

"Nagyszerű volt ismét látni a pápát... Hangja egy kissé remegett, de a pápa mindig is a pápa lesz, és mi itt akartunk lenni" – jelentette ki Massimiliano atya olasz pap, a résztvevők egyike.

A Vatikán nem tett közzé egészségügyi jelentést vasárnap, de az előző nap arról számolt be, hogy Ferenc pápa állapota javul, lassanként visszatér teendőihez. Kezelőorvosai eredetileg egyhetes kórházi ápolást írtak elő, de egyelőre nincsenek értesülések arról, hogy mikor hagyhatja el a klinikát.

Címlapról ajánljuk
Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

Meghalt a világ talán legromantikusabb filmjének főszereplője

1970-ben készült az a dráma, amely világhírűvé tette. A Love Story igazi kasszasiker volt annak idején. Az Amerikai Filmintézet a filmet beválasztotta minden idők 10 legromantikusabb alkotása közé. Ryan O'Neilt ekkor Oscar-díjra és Golden Globe-díjra jelölték.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×