eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Együtt ebédel egy társaság Lisszabon egyik éttermének kerthelyiségében 2020. május 18-án, miután néhény nappal korábban megkezdődött a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldása. Kinyitottak az üzletek, kávézók, éttermek, valamint az óvodák és az iskolák egy része.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/José Sena Goulao

A külföldi turisták érkezésével belendült a járvány Portugáliában

A koronavírus ellen szigorúbb intézkedéseket léptetnek életbe a 2,8 milliós lélekszámú lisszaboni régióban péntektől, a portugál hatóságok így akarják visszaszorítani a nyári szabadságolások idején fenyegető növekvő számú fertőzéseket.

Harcolunk a betegség terjedése ellen - mondta Mariana Vieira da Silva kabinetminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. Portugália még messze van a vörös vonaltól, de növekvőben van a járvány - tette hozzá.

Vieira da Silva szerint a kórházban és az intenzív osztályokon ápolt betegek száma kezelhető, de a tendencia "aggasztó".

Pénteken délután 3 órától hétfő reggel 6-ig csak negatív - PCR vagy antigén - koronavírusteszttel vagy oltási igazolvánnyal lehet be, illetve kilépni Lisszabon térségéből. A fővárosban, Lisszabonban és Albufeira tengerparti üdülőhelyen a hét végén az éttermeknek, kávéházaknak és - az élelmiszerboltok kivételével - az üzleteknek délután fél négykor be kell zárniuk. A szupermarketek és az élelmiszerüzletek este hétig tarthatnak nyitva.

A fertőzötteknek elsősorban a fővárosi agglomerációban növekvő száma miatt az intézkedéseket hetente felülvizsgálják, és addig maradnak érvényben, amíg a helyzet nem javul.

Csütörtökön 1556 volt a napi új koronavírus-fertőzöttek száma, ez volt a legnagyobb növekedés február óta, amikor az ország valamivel több mint 10 milliós lakossága volt karanténban. Az ibériai országban a járvány kezdete óta 869 879 fertőzöttet és 17 079 halálesetet jelentettek.

A fertőzöttek számának növekedése akkor lódult meg, amikor az idegenforgalomtól függő Portugália megnyitotta a határokat az európai uniós és brit turisták előtt.

A lisszaboni fertőzöttek felénél a fertőzőbb indiai delta variánst diagnosztizálták, amely Nagy-Britanniában is gyorsan elterjedt.

A 100 ezer lakosra jutó 130 új fertőzöttel Portugália az első helyen áll a 27 uniós tagállam között, de alacsonyabb a fertőzöttek aránya, mint Nagy-Britanniában.

Portugália a fiatalok oltását is felgyorsította, a 18 év felettiek július 4-től regisztrálhatnak az oltásra. Eddig a lakosság mintegy 30 százaléka kapta meg a két adag vakcinát. Vieira da Silva szerint mintegy 700 ezer hatvan év feletti lakos még nem kapta meg a második adag védőoltást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×