INFORÁDIÓ
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita

anthony blinken

szergej lavrov

külügyminiszter

izland

Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart izlandi hivatali partnerével, Gudlaugur Thor Thordarsonnal folytatott megbeszélését követően Reykjavíkban 2021. május 18-án. A miniszterek egyebek között a klímapolitikával kapcsolatos prioritásokról tárgyaltak.

Csaknem két órán át beszélgetett négyszemközt az amerikai és az orosz külügyminiszter

Infostart / MTI

Izlandon találkozott Szergej Lavrov és Anthony Blinken.

Oroszország kész bármely kérdést megvitatni az Egyesült Államokkal kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretében - közölte Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán este Reykjavíkban, első négyszemközti találkozóján amerikai hivatali partnerével, Antony Blinkennel.

"A mi álláspontunk nagyon egyszerű: hajlandóak vagyunk kivétel nélkül mindent megvitatni azzal, hogy a párbeszéd őszinte, tényszerű és persze kölcsönös tiszteleten alapul" - mondta az orosz tárcavezető.

Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-amerikai viszony sokban meghatározza a nemzetközi helyzetet. Mint mondta, Moszkva és Washington között ugyan komoly nézeteltérések vannak a nemzetközi helyzet megítélésében, ennek ellenére a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésére fognak törekedni.

Lavrov az 1 óra 45 perc hosszú találkozót követően konstruktívnak nevezte a megbeszélést. Úgy fogalmazott, egyetértés volt abban, hogy

"meg kell oldani a Moszkva és Washington között az utóbbi években kialakult egészségtelen helyzetet".

Hozzátette, hogy meglátása szerint Blinken hajlandóságot mutatott a bilaterális viszony rendezésére.

Az orosz tárcavezető egyben reményét fejezte ki, hogy Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök megoldást tudnak találni a kapcsolatok javítására. Ugyanakkor Lavrov nem felelt az esetleges csúcstalálkozót firtató újságírói kérdésekre.

"Kiszámítható, stabil kapcsolatokra törekszünk Oroszországgal, úgy gondoljuk ez nemcsak a mi népünknek, de Oroszország népének is jó, sőt az egész világnak is" - fogalmazott Blinken.

Kiemelte, hogy Oroszország és az Egyesült Államok érdekei sok területen egybeesnek, és ezért az amerikai kormány az együttműködés javítására fog törekedni a többi között a koronavírus elleni küzdelem, a klímavédelem, Irán és Észak-Korea nukleáris programja, valamint az afganisztáni rendezés ügyében.

"Úgy véljük, ha az Egyesült Államok és Oroszország vezetői az összefogás szellemében együtt tudnak működni, úgy népeink és a világ is nagyobb biztonságban lesz. Mi erre törekszünk" - hangsúlyozta Blinken. "Ugyanakkor nem titok, hogy köztünk ellentétek is vannak. És ami ezeket a nézeteltéréseket illeti,

Joe Biden amerikai elnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek már tudtára adta, hogy amennyiben Oroszország agresszívan viselkedik ellenünk, partnereink, illetve szövetségeseink ellen, úgy arra válaszolni fogunk"

- hangsúlyozta az amerikai tárcavezető. Hozzátette, hogy Biden elnök "szóval és tettel már bebizonyította ezt", de nem a feszültség elmérgesítése végett, hanem Washington nemzeti érdekeinek védelmében.

Blinken megerősítette, hogy az Egyesült Államok eltekintett attól, hogy szankciókkal sújtsa az Északi Áramlat 2 földgázvezeték kivitelezőjét és a kivitelező konzorcium vezérigazgatóját. Hozzátette, hogy országa továbbra is ellenzi a Balti-tenger fenekére fektetett vezetékrendszer elkészültét, amelyen keresztül az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével szállítják Németországba.

Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője a találkozót követően közölte, hogy Blinken a megbeszélésen Paul Whelan és Trevor Reed amerikai állampolgárok szabadon engedését követelte, akiket Washington szerint Moszkva jogtalanul tart fogva. Az amerikai tárcavezető emellett aggályát fejezte ki a bebörtönzött Alekszej Navalnij ellenzéki politikus egészsége, valamint az orosz hadsereg Ukrán határ mentén folytatott tevékenysége miatt is.

Lavrov és Blinken az izlandi fővárosban az Északi-sarkvidéki Tanács ülésén vesznek részt, aminek keretében kétoldalú találkozót is tartanak.

Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Saul Loeb
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018