eur:
379.92
usd:
352.09
bux:
58447.63
2023. december 6. szerda Miklós
Fiatalok fociznak a londoni Hyde Parkbban 2021. március 29-én. Nagy-Britanniában feloldották a koronavírus-járvány megfékezésére csaknem három hónapja elrendelt kijárási korlátozásokat, újranyithattak a szabadtéri sportlétesítmények, és a közparkokban ismét lehet tartani összejöveteleket a létszámkorlátozás betartásával.
Nyitókép: Kirsty Wigglesworth

Szeptember óta nem érkezett ilyen biztató járványadat Nagy-Britanniából

Meghaladta a tízmilliót a koronavírus elleni oltásokból beadott második dózisok száma

Matt Hancock brit egészségügyi miniszter hangsúlyozta: a tízmilliónál több második dózis beadása is jelzi, hogy milyen nagy előrehaladást sikerült elérni a járvány elleni küzdelemben.

Az egészségügyi minisztérium hétfő délután közzétett részletes adatai szerint a nagy-britanniai oltási kampány december 8-i kezdete óta az első oltási adagból eddig 32 932 448-an részesültek, 10 152 039-en a második dózist is megkapták, vagyis eddig összesen 43 084 487 adagot adtak be.

A szaktárca hétfőn közölte azt is, hogy az elmúlt 24 órában négyen haltak meg Covid-19-ben. Ennél kevesebb haláleset legutóbb szeptember 7-én történt: aznap hárman haltak meg koronavírus-fertőződésben.

Szeptember vége óta most először volt tíz alatt a halálos áldozatok egynapi száma Nagy-Britanniában.

A nagy-britanniai járvány most lecsengő második hullámának januári tetőzése idején volt olyan időszak, amikor egy nap alatt több mint 1800-an haltak meg.

Szakértők egybehangzó véleménye szerint a súlyos megbetegedések és a halálozások számának meredek csökkenésében egyértelműen az oltási kampány sikere tükröződik.

A brit kormány a múlt héten bejelentette, hogy az 50 évesnél idősebb korosztályok és a legveszélyeztetettebb lakossági csoportok mindegyik tagja megkapta a koronavírus elleni oltást, és az állami egészségügyi szolgálat (NHS) Angliában már megkezdte a 45-49 év közötti korosztály tagjainak értesítését arról, hogy foglalhatnak oltási időpontot.

A nagy-britanniai oltási kampányban ezzel megkezdődött az első olyan szakasz, amelyben a kormány egyesített oltásügyi bizottságának (JCVI) elsőbbségi listáján szereplő legveszélyeztetettebb korosztályokon, egészségi kockázati csoportokon és foglalkozási területeken kívüli lakossági csoportok - vagyis az 50 év alatti egészséges felnőttek - is hozzájuthatnak a vakcinához.

Az 50 évesnél idősebb korosztály oltási programját a kitűzött határidő előtt sikerült elérni,

ugyanis a kormányzati tervekben az szerepelt, hogy ezek a lakossági csoportok április 15-ig jussanak hozzá a vakcinához, de ez a cél már április 13-án, múlt kedden teljesült.

A kormány következő célkitűzése az, hogy július 31-ig a teljes brit felnőtt lakosság - hozzávetőleg 52,7 millió ember - részesüljön oltásban.

Jelenleg azonban a brit egészségügyi hatóságok arra összpontosítanak, hogy minél több dózis álljon rendelkezésre a második oltási adagok beadására azok számára, akiknek esetében a kormány által a két oltásadag beadása közötti időszakra maximálisan engedélyezett 12 hét letelik.

Ez jól látszik az adatokban: márciusban volt olyan időszak, amikor jóval meghaladta a 700 ezret a naponta beadott első oltási adagok száma - az eddigi napi rekord a március 20-án beadott 752 308 első dózis -, jelenleg azonban a naponta beadott második adagok száma 400 ezer közelében, az első adagoké valamivel százezer felett jár.

Címlapról ajánljuk
Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Az utolsó tizenegyes – Markus Söder elmondta, mi kell ahhoz, hogy valakiből jó kancellár legyen

Sajátos hasonlattal élt a német konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU kisebbik pártjának vezetője, amikor a jövőbeni kancellárjelölt általa fontosnak tartott tulajdonságairól kérdezték. A CSU elnök, egyben bajor miniszterelnök Markus Söder szerint az lenne alkalmas Olaf Scholz kancellár leváltására, aki kész és képes az utolsó, mindent eldöntő tizenegyes értékesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.07. csütörtök, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Repedezik Ukrajna támogatása, még több területet olvaszthat magába Oroszország - Híreink az ukrán frontról szerdán

Továbbra is heves harcok dúlnak Avgyijivkánál és a város térségében, az oroszok vélhetően egy újabb támadási hullámot készítenek elő. Ukrajna nyugati szövetségesei újabb fegyverszállítmányokat ígértek a megtámadott országnak, de csak jövőre, illetve 2025-re. A Zelenszkij-kormány korrupciós vizsgálatot indított a korábbi védelmi miniszter fegyverbeszerzései kapcsán. Hadizsákmánnyá tettek egy amerikai M2 Bradley lövészpáncélost az oroszok. Oroszország saját felségvizének nyilvánítaná az Azovi-tengert. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×