eur:
392.84
usd:
367.97
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Stefan Löfven svéd miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésről tartott stockholmi sajtóértekezleten 2020. április 16-án.
Nyitókép: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Ali Lorestani

Épp kemény törvény készül Svédországban, erre a miniszterelnök magyarázkodhat a felelőtlensége miatt

Svédországban 32 485 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzésből eredő 205 halálesetet regisztráltak december 23. óta – derül ki az egészségügyi ügynökség által nyilvánosságra hozott adatokból.

Az egészségügyi ügynökség mindazonáltal közölte, hogy a karácsonyi időszakra vonatkozó adatok kevésbé megbízhatóak a kevesebb tesztelés és a halálesetek jelentésében bekövetkező késések miatt.

A skandináv országban mintegy 428 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és immár 8484 ember vesztette életét a fertőzés következtében. Svédországban a halálozási arány az elmúlt időszakban magasabb, mint a szomszédos skandináv országokban, de alacsonyabb, mint több olyan európai országban, amelyek szigorú korlátozásokat vezetett be.

Eközben

Svédországban felháborodást váltott ki, hogy Stefan Löfven svéd miniszterelnököt rajtakapták egy bevásárlóközpontban, dacára kormánya felhívásainak, hogy az emberek tartózkodjanak az ilyen létesítmények látogatásától

a koronavírus-járvány közepette.

Az Expressen stockholmi napilap képeket közölt arról, hogy Löfven a Gallerian bevásárlóközpontban tartózkodott december 20-án. Két nappal ezt megelőzően Löfven arra szólította fel az állampolgárokat: tartózkodjanak a túlzsúfolt bevásárlóközpontok látogatásától a karácsonyi időszak alatt. Mikael Lindström, Löfven szóvivője a dpa német hírügynökségnek elküldött e-mail-üzenetben úgy fogalmazott: a látogatást "gondosan megtervezték", és Löfven "megfogadta a közegészségügyi ügynökség és önmaga ajánlásait arra vonatkozóan, hogy kerüljék a tömegeket".

A hétvégén Morgan Johansson igazságügyi miniszter került támadások kereszttüzébe, miután rajtakapták, hogy december 26-án szintén egy bevásárlóközpontban járt

a déli Lund városában. Johansson azzal védekezett, hogy utólagosan karácsonyi ajándékot akart vásárolni a szüleinek, mindazonáltal bocsánatot kért, és elismerte, hogy gondatlan volt.

Löfven kormánya hétfőn fejezte be a törvénytervezetet, amely ideiglenesen kibővítené a kormány jogköreit a járvánnyal szembeni védekezés jegyében, aminek értelmében a kormány bevásárlóközpontokat, edzőtermeket és kulturális létesítményeket zárhatna be, és felfüggeszthetné a tömegközlekedést, egyebek között. A törvény a tervek szerint szeptember végéig lenne érvényben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×