eur:
395.07
usd:
365.68
bux:
65441.16
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
George Pell ausztrál bíboros, Ferenc pápa volt pénzügyi főtanácsadója a melbourne-i kerületi bíróságra érkezik 2019. február 27-én. Előző nap a bíróság elrendelte a pedofília vádjában bűnösnek talált 77 éves Pell őrizetbe vételét, miután bűnösnek találták egy gyermekmolesztálási ügyben. A bíboros a vád szerint 22 évvel ezelőtt, érsekségének helyszínén, a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház sekrestyéjében öt ízben követett el szexuális visszaélést a helyi fiúkórus 13 éves tagjai ellen. A bíróság március 13-án jelenti majd be, hogy milyen büntetést szab ki Pellre, aki ezzel a legmagasabb rangú egyházi személy, akit pedofilügyekért elítéltek.
Nyitókép: MTI/AAP/David Crosling

Bíróság előtt a Pell-bíboros gyermekmolesztálási ügyéről tudósító újságírók

Ausztráliában hétfőn megkezdődött azon újságírók tárgyalása, akik a bíróság által elrendelt hírzárlatot megsértve burkoltan mégis tudósítottak a gyermekmolesztálással vádolt George Pell bíboros, volt vatikáni pénztárnok elleni ítéletről 2018-ban.

George Pellt 2018 decemberében bűnösnek mondták ki öt ízben elkövetett szexuális visszaélés miatt, amelyeket a vád szerint a melbourne-i Szent Patrik-székesegyház templomi kórusának két, 13 éves tagjával szemben az 1990-es években követett el.

A bíróság ugyanakkor elrendelte, a média ne számoljon be a tárgyalásról és az ítéletről. A döntés azért született, hogy a tájékoztatás ne befolyásolja egy másik, a bíborossal szembeni további vádak alapján tartandó újabb tárgyalást. Az újabb pert azonban később törölték. Az ausztrál legfelsőbb bíróság idén áprilisban megsemmisítette a 2018-as ítéletet is, és felmentette a bíborost a vádak alól, miután több mint egy évet töltött a börtönben.

Tizenkét sajtóorgánum – köztük a Sydney Morning Herald, az Australian Financial Review, a 2GB rádió és a Channel Nine – és 18 újságíró került bíróság elé azzal a váddal, hogy megsértették a bíróságot és megszegték hírzárlattal kapcsolatos végzést. Amennyiben elítélik őket, akkor az újságírókat akár százezer ausztrál dollár (22 millió forint), a sajtótermékeket pedig ötszázezer ausztrál dollár (109,5 millió forint) bírsággal sújthatják.

Nem zárható ki, hogy a bíróság börtönbüntetést is kiszab.

Számos külföldi, többek között amerikai kiadvány, köztük a The Washington Post és a Daily Beast is beszámolt a 2018-as ítéletről. Némelyikük földrajzilag blokkolta a belépést, hogy Ausztráliából ne lehessen megtekinteni, mások azonban nem.

Az ausztrál médiában pedig olyan tudósítások jelentek meg, hogy nem számolhatnak be egy meg nem nevezett, magas rangú személyiséggel kapcsolatos fontosabb hírről, bár jelezték, hogy ezek külföldi orgánumokon online elérhetők.

Lisa De Ferrari ügyész azt mondta, hogy a médiavállalatok tagadták a vádakat, míg az újságírók egy része nem ismerte be, hogy tudtak a tiltó végzésről. Azonban

az újságírók és a szerkesztők közötti e-mailek szerint tisztában voltak a korlátozással

– állította.

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások értelmében a tárgyalás, amely a tervek szerint 15 napig tart majd Victoria állam legfelsőbb bíróságán, videokapcsolaton keresztül zajlik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×