eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Dráma a romániai kórházakban, remegnek az egészségügyi rendszer lábai

Romániában szerdán is megdőltek a koronavírus-járvány eddigi rekordjai, a kórházak sürgősségi ügyeletein órákig várakoznak a betegek és beteltek a kórházak covidos intenzív osztályai. Új módszerhez folyamodtak.

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi napon már 8651 új esetet diagnosztizáltak, ami 70 százalékkal haladja meg az utóbbi két hét átlagát. Rekordot döntött a halálesetek száma is: az utóbbi 24 órában 146 koronavírusos beteg halt meg, ez is több mint másfélszerese az elmúlt két hét átlagának.

Tovább nőtt az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás: a több mint 73 ezer beazonosított aktív fertőzött közül csaknem 12 ezret kezelnek kórházban, szerdán pedig meghaladta az ezret az intenzív terápiával ápolt súlyos esetek száma.

A hatalmas megterhelés alatt dolgozó sürgősségi ügyeleteknek rendeletben írták elő, hogy legfeljebb egy órán belül átvegyék és ellássák a mentő által behozott pácienseket, függetlenül attól, hogy az adott kórházban vannak-e még szabad ágyak.

Mivel a Covid-19-ben szenvedő betegek számára kijelölt kórházak intenzív osztályain szinte mindenütt beteltek a helyek, várhatóan a kórházak ügyeletein kell ellátni a súlyos állapotban érkező újabb koronavírusos fertőzötteket.

A torlódás egyik oka az, hogy a fertőzésgyanús eseteknél meg kell várni a koronavírus-teszt eredményét. Az időigényes molekuláris diagnosztika (PCR) mellett ezért az antigének kimutatásán alapuló gyorstesztelést is bevezetik a koronavírusos tünetekkel érkező páciensek esetében. A gyorstesztek eredménye fél órán belül megvan, így a fertőzött pácienseket át lehet irányítani a Covid-kórházakhoz - magyarázta Nelu Tataru egészségügyi miniszter.

Ezen a héten 43 ezer tesztet osztanak szét, jövő héten pedig várhatóan további egymillió gyorsteszt beszerzéséről dönt a román kormány.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×