eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kevesebb újságírót öltek meg, de szinte mindig büntetlenül

Ötvenhét újságírót gyilkoltak meg világszerte 2019-ben, ez a legkisebb szám az elmúlt évtizedben, mindazonáltal az újságírók elleni bűncselekmények elkövetői közül átlagosan tízből kilenc büntetlen marad – közölte hétfőn az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

"Túl sok újságíró fizet ilyen árat riportjaiért" – mondta Audrey Azoulay, az UNESCO főigazgatója annak a nemzetközi napnak az alkalmából, amelynek célja, hogy véget vessenek az újságírók elleni bűncselekmények büntetlenségének.

A 2018-as év során 99 újságírót öltek meg világszerte, 2017-ben 80-at, 2016-ban pedig 102-t.

A legtöbb újságírót Latin-Amerikában és a Karib-térségben ölték meg 2019-ben, az összes feljegyzett gyilkosság mintegy 40 százaléka történt itt. A második legtöbb ilyen jellegű gyilkosság (26 százalék) az ázsiai és csendes-óceániai térségben, a harmadik legtöbb (18 százalék) pedig az arab államokban történt.

Az UNESCO szerint

bár átlagosan minden 10 áldozatból 9 férfi, a nők válnak leginkább "nemi alapú támadás" áldozatává az interneten és egyéb médiumokban.

A legtöbb újságírót, szám szerint 12-t Mexikóban öltek meg a tavalyi év során. Őt Szíria követi, ahol 6 újságírót gyilkoltak meg, majd Afganisztán, ahol 5 újságíró lelte halálát gyilkosságban.

A párizsi székhelyű szervezet szerint a 2018-ban és 2019-ben elkövetett 156 gyilkosság alig több mint fele (51 százaléka) akkor következett be, miközben az adott riporter éppen szolgálatban volt. Az elmúlt évben (csakúgy, mint az ezt megelőzőekben) a halálos támadásoknak leginkább kitett sajtómunkatárs a televíziós riporter (30 százalék), majd a rádiós újságírók (24 százalék) és az írott sajtó (21 százalék) munkatársai voltak.

Az UNESCO figyelmeztetett: bár az újságírók elleni gyilkosságok száma "jelentősen" csökkent a fegyveres konfliktusok sújtotta országokban, ez a csökkenő tendencia kisebb volt azokban, amelyekben nem dúl ilyesféle konfliktus.

A korrupcióról, az emberi jogsértésekről, a környezet elleni bűncselekményekről, a tiltott kereskedelmekről és a politikai jellegű bűncselekményekről való beszámolás előtérbe állítja a riportereket, és a fenyegetésekre válaszul egyesek öncenzúrát kénytelenek alkalmazni.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×