eur:
392.36
usd:
366.07
bux:
66785.92
2024. április 26. péntek Ervin
Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető beszédet mond a délnyugat-lengyelországi Karpaczban zajló nemzetközi Gazdasági Fórumon 2020. szeptember 9-én.
Nyitókép: MTI/EPA/PAP/Sebastian Borowski

ENSZ-jelentéstevő: új vasfüggöny ereszkedhet le Európában

A szervezet Emberi Jogi Tanácsában a fehérorosz emberi jogi helyzetről vitáztak.

Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szabad és tisztességes elnökválasztást követelt a fehérorosz hatóságoktól az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén levetített videóüzenetében.

A politikus egyúttal azt kérte a kormánytól, hogy

vessen véget a tüntetők elleni erőszaknak, és engedje el a politikai foglyokat.

Cihanouszkaja megerősítette: az ellenzék kész tárgyalni a hatóságokkal a konfliktus békés megoldása érdekében.

Cihanouszkaja, az ellenzék elnökjelöltje az augusztus 9-i elnökválasztást követően Litvániában kényszerült menedéket keresni. A voksolást hivatalos eredmények szerint az országot 26 éve vezető Aljakszandr Lukasenka nyert a szavazatok több mint 80 százalékával. Az ellenzék szerint csalás történt. Az elnökválasztás óta folyamatosak a tüntetések, amelyeket a biztonsági erők könyörtelenül elfojtanak.

A tanácskozást az Európai Unió nevében Németország kezdeményezte. A tanács megvitatja az EU határozattervezetét is, amelyben felszólítják Michelle Bachelet-t, az ENSZ emberi jogi főbiztosát, hogy kövesse figyelemmel a fehérorosz válságot, és az év végéig tegyen jelentést róla.

Az eseményen szintén felszólaló Jurij Ambrazevics, Fehéroroszország ENSZ-hez akkreditált nagykövete aláhúzta: nem elfogadható, hogy a testületet használják fel, hogy beavatkozzanak egy ország választásaiba.

A világszervezetnek a fehérorosz emberi jogi helyzet figyelésével megbízott különleges jelentéstevője, Anais Marin figyelmeztetett: új vasfüggöny ereszkedhet le Európában. Marin katasztrofálisnak nevezte a fehérorosz helyzetet. Az országban több mint 10 ezer embert letartóztattak, több mint 500 esetben számoltak be kínzásról és ezreket durván megvertek - mondta. A jelentéstevő felszólította a minszki hatóságokat, hogy engedjék el a politikai foglyokat, és ejtsék az ellenük felhozott vádakat. Beszédét a testület orosz, fehérorosz, kínai és venezuelai tagjai többször félbeszakították.

Az eseményen Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter figyelmeztette Oroszországot: ne tegyen olyan lépéseket, amelyek alááshatják Fehéroroszország szuverenitását és destabilizálhatják a régiót.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×