INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

fehéroroszország

szergej lavrov

aljakszandr lukasenka

Az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó tüntetők Minszkben 2020. augusztus 30-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.

Szakértő: van esély a rendezett politikai váltásra Fehéroroszországban

Fehéroroszországban új pártot alapítanak a korábban legnépszerűbb ellenzéki elnökjelölt hívei Együtt néven. Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint nő az esély a rendszerváltozásra Minszkben.

Miután Aljakszandr Lukasenka elnök hétfőn napközben arról beszélt, hogy az ország új alkotmányában változtatni kell a "bizonyos mértékben" tekintélyelvű fehérorosz társadalmi rendszeren, az új alaptörvényt népszavazásra kell bocsátani, elfogadása után pedig lehetséges, hogy választásokat tartanak, az ellenzék új párt alapítását jelentette be. Videóüzenetében Marija Kolesznyikova, a korábban legnépszerűbb ellenzéki elnökjelölt, Viktor Babariko üzletember stábjának tagja jelentette be, hogy Vmesztyie, vagyis Együtt néven új párt alapításába kezdenek, hogy együtt küzdjenek tovább maguk és országuk függetlenségéért.

Ilyash György, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint komoly esély van most a politikai rendszerváltásra Fehéroroszországban, miután egyetértés alakult ki a kérdésben a nemzetközi közösség tagjai, így a nyugati államok és Oroszország között.

"Szinte száz százalék, hogy a politikai rendszer megváltoztatására sor kerül a közeljövőben.

Nehezebb ügy azt előre jelezni, hogy ez mennyi időn belül és milyen körülmények között zajlik le" - mondta a kutató az InfoRádiónak. Azt pozitívnak tartotta, hogy Lukasenka elnök részéről is elhangzottak olyan javaslatok, amelyek a rendezett politikai váltást tennék lehetővé.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter tegnap, a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemének tanévnyitóján azt mondta, a fehéroroszoknak nincs szükségük külső közvetítőkre a belső viszonyaik rendezéséhez. Az orosz külügyminiszter hozzátette azonban, hogy az alkotmányreformra azért is szükség van, mert hozzásegít a kialakult helyzet rendezéséhez azzal, hogy megnyitja a párbeszédet a hatóságok és a civil társadalom között.

Szergej Lavrov szerdán fogadja fehérorosz hivatali partnerét, akivel a két ország államfőinek két héten belül esedékes moszkvai találkozóját készítik elő.

Nyitókép: MTI/AP

Kapcsolódó hang

Szakértő: van esély a rendezett politikai váltásra Fehéroroszországban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018