eur:
395.8
usd:
366.89
bux:
65576.79
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Technikus a Csula Oltóanyagkutató Központ bangkoki laboratóriumában, ahol a Csulalongkorn Egyetem kutatócsoportja Kiat Ruxrungtam professzor vezetésével koronavírus elleni védőoltás kifejlesztésén dolgozik 2020. május 25-én. Az egereken elvégzett sikeres tesztek után majmokon folytatják a tesztelést, majd ha azok is eredményesek lesznek 10 ezer oltóanyagot ötezer önkéntesen próbálnak majd ki. A vakcina hatékonyságát igazoló eredmények szeptemberre várhatók.
Nyitókép: MTI/EPA/Diego Azubel

Az Európai Bizottság 225 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felvásárolni

Néhány dolgot már tudni lehet a közösségi unióvásárlási akció nyomán az egyes országok számára elérhetővé váló vakcinákról.

Az Európai Bizottság csütörtöki bejelentése szerint a testület 225 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felvásárolni a CureVac német biogyógyszerészeti vállalattól. A brüsszeli testület csütörtökön lezárta a céggel folytatott tájékozódó jellegű megbeszéléseket. Amennyiben a felek által tervezett keretszerződés létrejön, az lehetővé fogja tenni, hogy valamennyi uniós tagállam megvegye az oltóanyagot, továbbá azt is, hogy az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok azt adományként kaphassák meg.

A megbeszélések egy előzetes piaci kötelezettségvállalás megkötésére irányulnak. E kötelezettségvállalás a Vészhelyzeti Támogatási Eszköz finanszírozásával jön létre, amely külön forrásokkal rendelkezik több vállalat által előállított, potenciálisan hatékony oltóanyagokból álló portfólió kialakításához.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta: a testület más oltóanyaggyártókkal is folytat tárgyalásokat, hogy megtalálják azt a technológiát, amely mindenki számára védelmet biztosít.

"A gyógyszeripari vállalatokkal folytatott megbeszélések minden egyes fordulója közelebb visz minket ahhoz, hogy legyőzzük a vírust" - fogalmazott.

Az EU korábban hasonló megállapodást kötött a francia tulajdonban lévő Sanofi és a brit-svéd érdekeltségű AstraZeneca gyógyszergyártó társasággal mintegy 300 millió adag oltóanyag felvásárlására.

Az unió végrehajtó testülete az amerikai Johnson & Johnson cég tulajdonában lévő Janssen Pharmaceuticával is folytat tárgyalásokat.

Címlapról ajánljuk

Újabb drámai részletek a németországi buszbaleset ügyében

Egyelőre nem sikerült kideríteni, hogy mi okozhatta a Lipcse közelében történt buszbalesetet. Az egyik utas szerint a szolgálatban lévő két sofőr baleset idején éles vitát folytatott egymással, ami elterelhette a kormánynál ülő vezető figyelmét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×