eur:
393.79
usd:
365.04
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
II. Erzsébet brit uralkodó (b) lovagi rangra emeli Tom Moore kapitányt, a II. világháborús veteránt az windsori kastély kertjében az angliai Windsorban 2020. július 17-én. Az idős férfi áprilisban járókeretével több száz kört tett meg kertjében, célja eredetileg az volt, hogy akciójával ezer fontot összegyűjtsön és ezzel köszönje meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a koronavírus-járvány idején.
Nyitókép: MTI/AP/GETTY pool/Chris Jackson

Lovaggá ütötte II. Erzsébet királynő az egészségügynek vagyont gyűjtő százéves katonát

Soron kívül a Sir előnév viselésére jogosító lovagi rangra emelte pénteken a brit uralkodó Tom Moore-t, a brit hadsereg százéves veteránját, aki csaknem 33 millió fontot gyűjtött a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) számára az új koronavírus okozta járvány elleni küzdelem segítésére.

A Captain Tom néven világszerte ismertté vált veterán - aki a második világháború idején az ázsiai hadszíntéren szolgált és századosi rendfokozatban szerelt le - azt vállalta, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának kertjét a járókeretével. Ennek fejében azt kérte, hogy aki teheti, adományokkal támogassa az NHS által a koronavírus-járvány megfékezésére kifejtett áldozatos erőfeszítést.

Kezdeti célkitűzése az volt, hogy ezer fontot gyűjtsön össze az NHS-t támogató jótékonysági alap számára. A százados április 30-án ünnepelte századik születésnapját, de a századik kört már két héttel korábban megtette kertjében egykori alakulata, a yorkshire-i ezred katonáinak díszsorfala között.

Az adományok azonban ezután is folyamatosan ömlöttek az NHS-segélyalap elkülönített számlájára, amelyen végül 32,8 millió font - 12,8 milliárd forint -, vagyis az eredeti célkitűzésben megjelölt ezer fontnak csaknem a 33 ezerszerese gyűlt össze.

Windsor, 2020. július 17.
Tom Moore kapitány, a II. világháborús veterán az érdemrendjét mutatja, miután II. Erzsébet brit uralkodó lovagi rangra emelte a windsori kastély kertjében az angliai Windsorban 2020. július 17-én. Az idős férfi áprilisban járókeretével több száz kört tett meg kertjében, célja eredetileg az volt, hogy akciójával ezer fontot összegyűjtsön és ezzel köszönje meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a koronavírus-járvány idején.
MTI/AP/GETTY pool/Chris Jackson
MTI/AP/GETTY pool/Chris Jackson

A több mint másfél millió adományozó között van Vilmos herceg, II. Erzsébet királynő unokája, aki majdan maga is az Egyesült Királyság uralkodója lesz.

Tom Moore naponta tíz kört tett meg kerekes járókerete segítségével kertjének egy kijelölt, 25 méter kerületű része körül a délkelet-angliai Marston Moretaine községben lévő otthonában.

Boris Johnson brit miniszterelnök hivatala május végén közölte, hogy a kormányfő egyedi intézkedéssel lovagi rangra terjesztette fel a hatalmas adományt összegyűjtő veteránt, az indítványt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

A 94 esztendős uralkodó péntek délután, a London nyugati határában fekvő ősi királyi rezidencia, a windsori kastély parkjában hagyományos ceremónia keretében emelte lovagi rangra Tom Moore-t, akit a brit hadsereg vezérkari főnöke a minap tiszteletbeli ezredessé léptetett elő.

Windsor, 2020. július 17.
II. Erzsébet brit uralkodó (b) Tom Moore kapitánnyal, a II. világháborús veteránnal (j) és családjával beszélget a windsori kastély kertjében, miután lovagi rangra emelte az idős férfit egy ceremónia keretében az angliai Windsorban 2020. július 17-én. Az idős férfi áprilisban járókeretével több száz kört tett meg kertjében, célja eredetileg az volt, hogy akciójával ezer fontot összegyűjtsön és ezzel köszönje meg az egészségügyi dolgozók áldozatos munkáját a koronavírus-járvány idején.
MTI/AP/GETTY pool/Chris Jackson
II. Erzsébet brit uralkodó (b) Tom Moore kapitánnyal, a II. világháborús veteránnal (j) és családjával beszélget a windsori kastély kertjében. MTI/AP/GETTY pool/Chris Jackson

II. Erzsébet királynő néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király díszkardjával ütötte lovaggá a veterán harcost, aki ezentúl a Sir Tom megszólításra tarthat igényt. Az uralkodó köszönetet mondott Sir Tom Moore-nak a rendkívül sikeres pénzgyűjtő akcióért.

A lovagi cím odaítélésének soron kívüli bejelentése és átadása szinte példátlan az udvari protokollban. A gyakorlat szerint ugyanis évente két ízben, a királynő júniusi hivatalos születésnapjának előestéjén és újév előtt ismertetik, hogy az uralkodó kiknek adományozott magas kitüntetéseket, köztük lovagi címet.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×