INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

telefonbeszélgetés

csaló

andrzej duda

A koronavírus miatt védőmaszkot viselő Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje a lengyel elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án.

Kényes kérdésekre válaszolt telefonbetyároknak Andrzej Duda

Infostart / MTI

Ismét közismert ember esett áldozatul orosz telefonos csalóknak: egyikük a lengyel elnököt faggatta ki az ENSZ főtitkárának kiadva magát.

Alaposan megtréfálták közismert orosz telefonbetyárok Andrzej Duda lengyel elnököt választási győzelme után, ugyanis sikerült telefonkapcsolatba lépniük vele, s egyikük az ENSZ főtitkárának kiadva magát egészen hosszan beszélgetett vele az országot érintő kérdésekről.

A lengyel elnöki hivatal a PAP hírügynökségen keresztül megerősítette az esetet, a tréfát - mint utóbb kiderült - két közismert "telefonbetyár", a humorista Vlagyimir Kuznyecov (Vovan) és társa, Alekszej Sztoljarov (Lexus) eszelte ki és szervezte meg. Hogy miként sikerült a két telefonos "prankernek" vonalba kerülnie a második elnöki mandátumát nyert Dudával, arról a lengyel titkosszolgálatok próbáltak utólag tájékozódni. Annyit sikerült megtudni, hogy a lengyel ENSZ-misszió egyik munkatársa az ismeretlen helyről érkezett hívásigénylést egyenesen a varsói elnöki hivatalba továbbította.

Így hát az egyik "pranker", Kuznyecov (Vovan) António Guterres ENSZ-főtitkár nevében gratulálhatott Dudának a választási győzelméhez. A beszélgetés során az ál-Guterres több olyan téma iránt érdeklődött, amely mostanában megosztja a lengyel társadalmat. Megkérdezte például beszélgetőpartnerét, szerinte hogyan kerülhetett be az országba a koronavírus. Az elnök pedig szemrebbenés nélkül megállapította, hogy valószínűleg Ukrajnából. "Mivel hozzánk sokan Ukrajnából jöttek" - mondta.

A telefonbetyár őszinte hangsúllyal kérdezett a Vörös Hadsereg lengyelországi emlékműveinek a helyzetéről, amely miatt oly sok tömegtüntetést rendeztek az országban. "Varsó nem hadakozik emlékművekkel (...), ez nem jelent nagy problémát" - szögezte le még mindig semmit sem sejtve Duda.

Ennél is kényesebb kérdést tett fel az álfőtitkár, miszerint szándékában áll-e Lengyelországnak az Ukrajnához tartozó Lvov városát annektálni. "Erről nincs vita, egyetlen politikai erő sem beszél erről a kérdésről" - volt Duda válasza. Vovan megosztotta az elnökkel, mennyire ízlett neki a lengyel zubrówka vodka.

A megviccelt államfő Twitter-bejegyzésében maga is igyekezett jó képet vágni az esethez, egy mosolygó szmájli kíséretében elismerte, hogy a vodkatémánál megingott kissé, mert - mint mondta - az ENSZ-főtitkár nem képes ilyen tökéletesen kiejteni a zubrówka szót.

Nyitókép: Andrzej Duda lengyel államfő, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) jelöltje az elnökválasztás első fordulójában Krakkóban 2020. június 28-án. MTI/AP/Beata Zawrzal
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018