eur:
392.36
usd:
365.63
bux:
66757.39
2024. április 26. péntek Ervin
Védőmaszkos eladó egy igualadai gyógyszertárban 2020. április 6-án. Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma. Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt, a vírus okozta megbetegedésbe 4273-an haltak bele.
Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

215 ezer fölött a regisztrált fertőzöttek száma Spanyolországban

A járvány hatásai miatt nagyjából minden ötödik spanyol elveszíti az állását, több mint 9 százalékkal visszaesik a gazdaság teljesítménye és 10 százalék fölé ugrik a költségvetés hiánya a kormány várakozásai szerint.

Spanyolországban 215 216-ra emelkedett a regisztrált koronavírusos esetek száma, miközben a fertőzés terjedésének üteme továbbra is mérséklődik - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium pénteken.

A fertőzöttek számának jelentős csökkenése miatt pénteken ünnepélyes keretek között bezárták a spanyol főváros kiállítási- és vásárcsarnokának (IFEMA) pavilonjaiban létesített tábori kórházat. A madridi régióból 52 új esetet jelentettek egy nap alatt, a nyilvántartott fertőzöttek száma a térségben összesen 61 ezer 829.

Az utolsó páciensek távozását az egészségügyi dolgozók tapssal kísérték, majd Isabel Díaz Ayuso tartományi elnök megjelenésekor azt skandálták: "tesztet akarunk". A spanyolországi fertőzöttek közül ugyanis több mint 40 ezren az egészségügyben dolgoznak. Az érdekképviseletek szerint tömeges tesztelés szükséges az ágazatban.

A most bezárt ideiglenes kórházban ezren dolgoztak a március 22-i megnyitás óta, és

mintegy négyezer beteget láttak el, a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos esetek 10 százalékát a régióban. Az ott kezelt páciensek közül 17-en hunytak el.

A tartományi elnök beszédében emlékeztetett: ez az intézmény ugyan bezárt, de a térség többi kórházban "folytatódik a harc az életért".

Spanyolországban március 15. óta szükségállapot van érvényben, az oktatási intézmények bezárása és a lakhelyelhagyási megkötések bevezetése mellett számos termelőágazat is leállt. Nadia Calvino, gazdaságért felelős miniszterelnök-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: számításaik szerint

a járvány következtében az ország gazdaság teljesítménye 9,2 százalékkal csökken idén, a munkanélküliség pedig 19 százalékra nő. A költségvetés várható hiánya 10,34 százalék lesz.

Az ország gazdasági növekedése tavaly 2 százalékos volt, amely meghaladta az uniós átlagot, míg a munkanélküliségi ráta 13,78 százalék, az államháztartási deficit pedig 2,7 százalék volt.

"Ez a válság nem lehet újabb kifogás a nagyobb bizonytalanságra és egyenlőtlenségre. A kormány elkötelezettsége világos: minden erőnket és erőforrásunkat a munkahelyek, a dolgozók jogainak védelme felé fordítjuk, hogy senki nem maradjon hátra" - írta Twitter-üzenetében Pedro Sánchez kormányfő május elseje alkalmából.

A spanyol kormány a szükségállapot meghosszabbítását fogja kezdeményezni a parlamentnél, ezúttal május 24-ig. Jövő hétfőtől viszont elkezdi feloldani a járványügyi korlátozásokat. Négy, egyenként legkevesebb két hétig tartó fázisban enyhítenek az óvintézkedéseken, várhatóan június végéig.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

Béremelés: hatalmas a szakadék a dolgozók és a cégek között

A munkahelyválasztási preferenciák szempontjából a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges szempont a Randstad friss Employer Brand kutatása szerint. Emellett rendkívül fontosnak tartják a kellemes munkahelyi légkört is, azt, hogy hogyan élik meg a mindennapokat a munkahelyi környezetben, milyen a viszonyunk a kollégáikkal, vezetőjükkel. Hangsúlyos szempont továbbá a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol az állás hosszú távra szól, nem kell tartani a leépítéstől, és ahol lehetőség van a munka-magánélet egyensúlyának megvalósítására – utóbbi fontossága nőtt a felmérés két évvel ezelőtti eredményéhez képest.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×