eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Két ember halad el egy légzőmaszkos Pókembert ábrázoló, az Uzey néven ismert utcaművész által készített graffiti előtt a koronavírus-járvány idején a németországi Hamm városában 2020. április 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Martin Meissner

A halottak és a gyógyultak száma is rekord mértékben nőtt Németországban

Az új típusú koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak és a vírustól megszabadultak száma is minden korábbinál nagyobbat nőtt Németországban a Robert Koch járványügyi intézet (RKI) kimutatása szerint.

Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) csütörtökig 130 450 ember szervezetében mutatták ki, ami 2866 esettel több az egy nappal korábbinál.

A vírus okozta betegségben (Covid-19) 3569 igazolt fertőzött halt meg, ez 315 esettel haladja meg az egy nappal korábbit. A halálos áldozatok napi száma először lépte át a háromszázat.

Azonban a gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, szintén rekord mértékben, 4500-zal emelkedett, 77 ezerre.

A járvány egyelőre nem terheli túl az egészségügyi ellátórendszert. Az intenzív és baleseti ellátási terület szakmai szervezetének (DIVI) nyilvántartásában szereplő 1143 klinika közül 727-ben vannak szabad intenzív ágyak. Az intenzív osztályokon 2544 pácienst ápolnak Covid-19 betegséggel, 75 százalékuk szorul mesterséges lélegeztetésre.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok az ellátórendszer teherbíró képességére hivatkozva szerdán elhatározták, hogy közös alapelvek szerint április 20-tól megkezdik a járvány lassítására bevezetett korlátozások fokozatos lazítását.

Így hétfőtől megnyithatnak a 800 négyzetméternél kisebb értékesítési területű kiskereskedelmi üzletek, ha üzemeltetőik biztosítják, hogy nem alakul ki torlódás a boltban, és sor a bejáratoknál. Mérettől függetlenül megnyithatnak az autókereskedések, kerékpár-szaküzletek és könyvesboltok is. Az oktatás május 4-től indulhat újra.

Egyelőre május 4-ig továbbra is érvényben marad a társas távolságtartás alapszabálya, miszerint mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.

A megállapodás nem kötelező érvényű, a tartományok saját hatáskörben szigorúbb előírásokat is bevezethetnek.

Az RKI legutóbbi számításai szerint a március közepe óta bevezetett korlátozásokkal sikerült az 1 körüli szintre szorítani az úgynevezett reprodukciós rátát (R0 érték), ami azt jelenti, hogy egy fertőzött átlagosan már csak egy további embernek adja tovább a vírust.

Ez komoly siker, de csak "apró lépésekkel" lehet haladni tovább, mert ha az R0 1,3-ra emelkedik, akkor már júniusra túlterheli az egészségügyi ellátórendszert a betegek tömege. Ha az R0 1,2-re emelkedik, akkor júliusra terhelődik túl a rendszer, ha pedig 1,1-re, akkor októberre nem lesz elég kapacitás a betegek ellátására - mondta Angela Merkel kancellár a tartományi kormányfőkkel folytatott szerdai megbeszélés után.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×