eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az új koronavírus romániai gyors terjedése miatt asszisztens kérdez ki egy érkező beteget a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház kapujában felállított elővizsgálati sátornál 2020. március 16-án. Csak azok léphetnek be az intézmény területére, akiknél a kikérdezés után nem feltételezhető a koronavírus-fertőzés.
Nyitókép: Veres Nándor

Kemény szavak a román egészségügyi minisztertől: ők elfutottak a halál elől, de halált hozhatnak hozzánk

Eddig 200 ezer román tért haza külföldről, és húsvétig ugyanennyi érkezésével számolnak. Romániában közel megduplázódott egy nap alatt az újonnan igazolt fertőzöttek száma: szombaton még csak 160-nal, vasárnapra 308-cal több új esetet tartottak nyilván.

A stratégiai kommunikációs törzs vasárnap délben közölt összesítése szerint az elmúlt 24 órában 308 új esetet diagnosztizáltak, és kilenc ember halt meg a fertőzés következtében - írta az MTI. Csütörtökön 123 fővel, pénteken 263-mal, szombaton 160-nal emelkedett a koronavírussal megfertőződöttek száma. Így már 1760 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván: közülük 169 meggyógyult, 38-an elhunytak. Tizenkettőre emelkedett azoknak a román állampolgároknak a száma, akik külföldön haltak meg a betegség miatt.

A vasárnapi összesítés szerint 38 beteget kezelnek intenzív osztályon, közülük 31-en súlyos állapotban vannak. Az ország területén 8666 személy van hatósági karanténban, 132 641-en töltik otthoni elkülönítésben a betegség lappangási idejét.

A román kormány az egyik közösségi portálon közzétett statisztikai adatai szerint

a fertőzöttek átlagéletkora 46 év. Többségük (55 százalék) életkora 19-50 év közötti, csupán nyolc százalékuk múlt el hetvenéves. A megbetegedettek 55 százaléka nő, három százaléka 18 év alatti.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter a Digi 24 hírtelevíziónak adott nyilatkozatában elmondta: a járvány megjelenése óta mintegy 200 ezer román állampolgár tért vissza fertőzött országokból Romániába, és húsvétig további 200 ezer érkezésére számítanak.

"Ők elfutottak a halál elől, de halált hozhatnak hozzánk"

- fogalmazott a miniszter.

A román kormány azzal számol, hogy április második felére várható a járvány tetőzése, amikor a fertőzöttek száma 10 ezer körüli lesz, ezt az számot azonban nagy mértékben befolyásolja, hogy milyen mértékben tartják be az állampolgárok az elszigetelődés szabályait. Hozzátette,

megtörténhet, hogy lesz egy őszi, második tetőzés is,

ekkorra azonban már sokan elnyerik a betegséggel szembeni védettséget, így ez minden bizonnyal kisebb lesz az áprilisinál.

A román kormány a járvány elleni küzdelem negyedik forgatókönyvére készül, amely a kétezer fő megbetegedése után lép életbe, és újabb katonai rendelet kidolgozásán dolgoznak. A negyedik forgatókönyv szerint már csak a súlyos eseteket szállítják kórházba, az enyhe tüneteket mutató betegeket pedig otthonukban próbálják meggyógyítani.

A fertőzött de enyhe tüneteket mutató orvosok a járványkórházakban maradnak, és részt vesznek a gyógyításban.

Jelenleg 2000-2300 kórházi ágy áll rendelkezésre a koronavírus-fertőzött betegek gyógyítására az egészségügy miniszter szerint, az új forgatókönyv alapján azonban további 36 kórházat alakítanak át, és így további 8000 kórházi ágyon kezelhetik a fertőzötteket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×