eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay

Karanténba kerültek Moszkva lakói

Az orosz főváros lakosai számára kötelező házi karantén bevezetését rendelte el hétfőtől Szergej Szobjanyin polgármester.

A moszkvaiak otthonaikat csak sürgős orvosi segítségkérés céljából, közvetlen életveszély vagy egészségük fenyegetettsége esetén, a munkahelyükre való elkerülhetetlen utazás, a legközelebbi üzletben való bevásárlás, legfeljebb száz méterre háziállat-sétáltatás, illetve a háztartási hulladék eltávolítása céljából hagyhatják el.

Az orosz főváros lakóit arra kötelezik, hogy az utcán, az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön és más nyilvános helyeken legalább másfél méteres távolságot tartsanak egymástól.

Az elmúlt napokban a médiában többször jelentek meg értesülések arról, hogy a közel 13 milliós Moszkva vezetése a karantén bevezetésére készül, de ezt hivatalosan mindannyiszor cáfolták. Az orosz fővárosban az élelmiszerüzletek, a gyógyszertárakon, valamint az ételt elvitelre vagy kiszállításra készítő étkezdéken kívül egyébként sincs nyitva semmi. Korábban csak a 65 éven felüliek és krónikus betegek mozgását korlátozták.

Oroszországban a hivatalos adatok szerint vasárnapra 1534-re, Moszkvában pedig 1014-re nőtt a SARS-CoV-2 koronavírussal igazoltan megfertőződöttek száma. Ez országos szinten 270 fős napi növekményt jelentett. A nyilvántartott halottak száma 8, a gyógyultaké 64 volt vasárnap délelőtt.

Vlagyimir Putyin jövő hétre az egész országra kényszerszabadságot rendelt el. Oroszország, amely a külföldön rekedt állampolgárait hazaszállító repülőgépek kivételével megszüntette a külföldi légi utasszállítást, hétfőtől lezárja szárazföldi határait. Sajtóértesülések szerint a kormány fontolóra vette a belföldi régiók közötti közlekedés korlátozását is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×