eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2019. október 29-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Szijjártó Péter: munkahelyvédelmi intézkedésekre számíthatnak a nagy hazai foglalkoztatók

A külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette: EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdhet Észak-Macedónia és Albánia, ami magyar érdem is. A koronavírus-helyzettel összefüggésben hozzátette, a legnagyobb foglalkoztatók munkahelyvédelmi intézkedésre számíthatnak.

Szijjártó Péter az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsa online ülése után tartott sajtótájékoztatót Budapesten.

"Jó hír Brüsszelből, pozitív döntés született, egyetértés van az EU-tagországok között abban, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. Ebből kivettük a részünket mi, magyarok" - mondta a magyar külügyminiszter.

Hozzátette,

a siker az Európai Bizottság magyar bővítési biztosáé, Várhelyi Olivéré is.

A két állam csatlakozását "európai érdeknek" is nevezte azok után, hogy a britek elhagyták az uniót, délról migrációs nyomás nehezedik Európára, valamint itt van a koronavírus is.

Úgy fogalmazott, a bővítés a térségnek gazdasági, a migráció miatt biztonsági és politikai szempontból egyaránt fontos a brexit után.

Bejelentette még, ezzel párhuzamosan, Szerbia és Montenegró csatlakozási tárgyalásai nem állhatnak le, Horvátország uniós elnöksége a fennálló nehézségek ellenére nem nehezítheti a folyamatot.

Egy felvetésre - mely szerint a koronavírus mentén a magyar vállalkozásoknak egyetlen hónapnyi tartalékuk van - válaszolva elmondta, a magyar kormány ki fogja használni, hogy az EU lazít a válságban a költségvetési fegyelmen, így új munkahelyvédelmi intézkedésekre van lehetőség a legnagyobb munkáltatók felé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×