INFORÁDIÓ 
2020. április 6. hétfő
Bíborka, Vilmos

szijjártó péter

eu-bővítés

észak-macedónia

albánia

koronavírus

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Veronika Szkvorcova orosz egészségügyi miniszterrel Budapesten, a minisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2019. október 29-én.

Szijjártó Péter: munkahelyvédelmi intézkedésekre számíthatnak a nagy hazai foglalkoztatók

Infostart

A külgazdasági és külügyminiszter Budapesten bejelentette: EU-csatlakozási tárgyalásokat kezdhet Észak-Macedónia és Albánia, ami magyar érdem is. A koronavírus-helyzettel összefüggésben hozzátette, a legnagyobb foglalkoztatók munkahelyvédelmi intézkedésre számíthatnak.

Szijjártó Péter az Európai Tanács Általános Ügyek Tanácsa online ülése után tartott sajtótájékoztatót Budapesten.

"Jó hír Brüsszelből, pozitív döntés született, egyetértés van az EU-tagországok között abban, hogy megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Észak-Macedóniával és Albániával. Ebből kivettük a részünket mi, magyarok" - mondta a magyar külügyminiszter.

Hozzátette,

a siker az Európai Bizottság magyar bővítési biztosáé, Várhelyi Olivéré is.

A két állam csatlakozását "európai érdeknek" is nevezte azok után, hogy a britek elhagyták az uniót, délról migrációs nyomás nehezedik Európára, valamint itt van a koronavírus is.

Úgy fogalmazott, a bővítés a térségnek gazdasági, a migráció miatt biztonsági és politikai szempontból egyaránt fontos a brexit után.

Bejelentette még, ezzel párhuzamosan, Szerbia és Montenegró csatlakozási tárgyalásai nem állhatnak le, Horvátország uniós elnöksége a fennálló nehézségek ellenére nem nehezítheti a folyamatot.

Egy felvetésre - mely szerint a koronavírus mentén a magyar vállalkozásoknak egyetlen hónapnyi tartalékuk van - válaszolva elmondta, a magyar kormány ki fogja használni, hogy az EU lazít a válságban a költségvetési fegyelmen, így új munkahelyvédelmi intézkedésekre van lehetőség a legnagyobb munkáltatók felé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Kapcsolódó hang

Szijjártó Péter a nyugat-balkáni bővítésről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018