INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

merénylet

szudán

miniszterelnök

Abdalla Hamdok új szudáni miniszterelnök sajtóértekezletet tart hivatali eskütétele után az elnöki palotában Kartúmban 2019. augusztus 21-én. Szudánban ezen a napon megalakult Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok vezetésével a 11 tagú civil-katonai szuverén tanács, amely a választásokig tartó hároméves átmeneti időszakban irányítja majd az afrikai országot. A szudáni Átmeneti Katonai Tanács (TMC) és a Szabadság és Változás Erői (FFC) nevű ellenzéki koalíció  augusztus 17-én írt alá végleges megállapodást a hatalommegosztásról.

Robbantással és lövésekkel próbálták megölni a szudáni miniszterelnököt

Infostart / MTI

Pokolgéppel és lőfegyverrel kíséreltek meg merényletet Kartúmban Abdalla Hamdok szudáni miniszterelnök ellen, miközben gépkocsijával a hivatalába tartott.

Sem neki, sem kíséretének nem esett bántódása, a kormányfőt biztonságos helyre, kórházba szállították - közölték kormánytisztviselők, és beszámolt róla az állami média.

A miniszterelnök autókonvoja mellett pokolgép robbant fel, majd gépfegyverekből tűz alá vették a járműveket.

A városrészt, Kobert, ahol a támadás történt, körbevették a biztonsági erők. A helyszínről közvetített képeken két enyhébben és egy súlyosan megrongálódott személyautó volt látható.

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként.

Hamdokot tavaly augusztusban nevezték ki miniszterelnöknek egy átmeneti kormány élére, miután demokráciapárti tüntetők rákényszerítették a hadsereget arra, hogy mozdítsa el a hatalomból Omar el-Besir elnököt, és ültessen a helyébe egy civil kormányt.

Több hónapi tárgyalás után a hadsereg és a tüntetők augusztusban megállapodtak abban, hogy megosztják a hatalmat egymás között. Eszerint az országot egy 11 tagú civil-katonai szuverén tanács és egy Hamdok vezette kormány irányítja három éven át. De a hadsereg tábornokai maradtak az ország tényleges vezetői, és kevés hajlandóságot mutatnak arra, hogy átadják a hatalmat a civil vezetőknek - írta az AP hírügynökség. A 42 millió lakosú Szudán a világ 25 legszegényebb államának egyike.

Nyitókép: MTI/EPA/Amel Pain
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018