eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 10-én. Előző nap megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetségeseinek közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Törökország biztonsági övezetet akar létrehozni Szíria északi részén, ahová át tudná helyezni az országban lévő több mint három és fél millió szíriai menekült jelentős részét.
Nyitókép: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Megállapodtak a Szíriában szkanderező nagyok

A háború folytatódik.

Oroszország és Törökország megállapodott a feszültség csökkentéséről az észak-szíriai Idlíb tartományban, ahol az elmúlt napokban súlyosbodott a válság, miután több tucat török katona esett el a katonai műveletekben.

Az orosz külügyminisztérium szombati közleménye szerint a zömében külügyminisztériumi és védelmi minisztériumi vezetők és szakértők részvételével Ankarában folytatott egyeztetéseken arról is megállapodtak, hogy

folytatják a harcot Idlíbben az ENSZ Biztonsági Tanácsa által terrorista szervezetekké nyilvánított fegyveres csoportok ellen.

Folytatták az egyeztetéseket arról is, hogy milyen konkrét lépéseket kell tenni a helyzet tartós stabilizálása érdekében az idlíbi feszültségcsökkentési övezetben. Mindkét fél megerősítette elkötelezettségét a polgári lakosság védelme és a humanitárius segítség haladéktalan eljuttatása iránt a feszültségcsökkentési övezetben és a területen kívül.

A magukat megnevezni nem kívánó magas rangú török illetékesek közölték, hogy a török csapatok szombatra virradóra lerombolták Északnyugat-Szíriában a damaszkuszi rezsim egyik vegyifegyverüzemét. Hozzátették, hogy az Aleppótól 13 kilométerre délre lévő üzem megsemmisítése, valamint számos más, Damaszkuszhoz köthető célpont lerombolása válasz volt arra, hogy a kormányerő több mint 30 török katonát öltek meg légicsapásaikban a minap Idlíbben.

Recep Tayyip Recep török államfő szombaton Isztambulban képviselőkkel találkozva azt mondta, hogy vegyifegyverüzemeket és a mellettük lévő,légi járművek által használt fel- és leszállóhelyeket, illetve hét, vegyianyagot tároló raktárt semmisített meg a török légierő.

"Sosem akartuk, hogy idáig fajuljon a helyzet, de ha ők (Damaszkusz) belekényszerítettek minket ebbe, akkor viseljék a következményeket" - mondta a NTV által is közvetített beszédében a török elnök.

Erdogan kitért a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel pénteken folytatott telefonbeszélgetésére. Erdogan szerint ő azt javasolta Putyinnak, hogy Oroszország ne avatkozzon be a török és a szíriai csapatok szembenállásába.

"Tegnap azt kérdeztem Putyintól, hogy milyen céljai vannak ott (Szíriában). Ha katonai bázist akarnak létesíteni, hát tegyék ezt, de vonják vissza tőlünk a csapataikat. Azt mondtam neki, hogy hagyjon minket magunkra a (damaszkuszi) rezsimmel" - mondta Erdogan. Leszögezte, hogy a török katonák nem Bassár el-Aszad szíriai elnök, hanem a szíriai nép meghívására vannak Szíriában. "Ezért Szíriában leszünk mindaddig, amíg ezt a szíriai nép akarja" - mondta Erdogan.

A Szíriai Emberi Jogok Megfigyelőközpontja (OSDH) értesülései szerint az elmúlt 24 órában a török csapatok a térségben több támadást hajtottak végre, amelyekben 48 szíriai katona vesztette életét. A szervezet hozzátette, hogy a szíriai kormányerők és az őket támogató orosz légierő gépei szintén folytatják offenzívájukat az Idlíb tartománybeli Szarákib ellen. A stratégiai fontosságú, autópálya mentén fekvő várost a héten foglalták vissza a hadseregtől a törökbarát lázadó csoportok.

Az út Aleppót a jordániai határ mellett fekvő, délnyugat-szíriai Deraával köti össze Damaszkusz érintésével.

Idlíb és környéke évek óta a felkelők utolsó bástyájának számít Szíriában. A térséget a Haját Tahrír as-Sám (HTS) ernyőszervezet dzsihadistái, illetve a török támogatást élvező, mérsékeltnek tartott lázadócsoportok tartják ellenőrzésük alatt.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×