INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

nissan

carlos ghosn

körözés

japán

A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke ügyvédje irodájában 2019. március 6-án, miután távozott a tokiói börtönből, ahol több mint száz napot töltött vizsgálati fogságban. A volt cégvezetőt egymilliárd jen (mintegy 2,5 milliárd forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. A 2018. novemberében letartóztatott Ghosnot három bűncselekménnyel vádolják. Kettő azzal függ össze, hogy a valósnál jóval kevesebb javadalmazást tüntetett fel nyolc éven át a Nissan jelentéseiben, a harmadik pedig arra vonatkozik, hogy privát vagyonkezelő cégének veszteségeit a Nissannal számoltatta el.

Új fejlemények a Nissan-vezér kicsempészésének ügyében

Infostart / MTI

Körözést adott ki a japán ügyészség egy volt amerikai kommandós és két másik ember ellen azzal a gyanúval, hogy kicsempészték Japánból a Nissan autóipari konszern sikkasztással vádolt egykori vezérigazgatóját, Carlos Ghosnt.

Az ügyészség Michael Taylor ellen adott ki elfogatóparancsot, aki amerikai hadsereg különleges, úgynevezett zöldsapkás egységének volt a katonája, illetve George-Antoine Zayek és Peter Taylor ellen. Az ügyészség részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Néhány nappal az után adtak ki körözést ellenük, hogy a hatóságok házkutatást tartottak Ghosn ügyvédjénél.

Ghosn ellen is elfogatóparancs van érvényben. A japán ügyészség közleménye szerint az üzletember megsértette a japán törvényeket azzal, hogy távozott az országból, és nem tett eleget a szabadlábra helyezés feltételeinek. Ghosn óvadék ellenében volt szabadlábon, jórészt csak tokiói otthonában tartózkodhatott.

A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és házi őrizetben tartott autómágnás december végén szökött meg Japánból. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszeres ládában kicsempészték a lakásból. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte.

A japán hatóságok azzal vádolják az üzletembert, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatja. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, mondván hogy fogva tartásának körülményei az emberi jogok "megcsúfolásával" értek fel.

Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Nyitókép: Jiji Press
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018