eur:
393.85
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
A pénzügyi visszaélésekkel vádolt Carlos Ghosn, a Nissan járműgyártó cég leváltott elnöke ügyvédje irodájában 2019. március 6-án, miután távozott a tokiói börtönből, ahol több mint száz napot töltött vizsgálati fogságban. A volt cégvezetőt egymilliárd jen (mintegy 2,5 milliárd forint) óvadék ellenében helyezték szabadlábra. A 2018. novemberében letartóztatott Ghosnot három bűncselekménnyel vádolják. Kettő azzal függ össze, hogy a valósnál jóval kevesebb javadalmazást tüntetett fel nyolc éven át a Nissan jelentéseiben, a harmadik pedig arra vonatkozik, hogy privát vagyonkezelő cégének veszteségeit a Nissannal számoltatta el.
Nyitókép: Jiji Press

Új fejlemények a Nissan-vezér kicsempészésének ügyében

Körözést adott ki a japán ügyészség egy volt amerikai kommandós és két másik ember ellen azzal a gyanúval, hogy kicsempészték Japánból a Nissan autóipari konszern sikkasztással vádolt egykori vezérigazgatóját, Carlos Ghosnt.

Az ügyészség Michael Taylor ellen adott ki elfogatóparancsot, aki amerikai hadsereg különleges, úgynevezett zöldsapkás egységének volt a katonája, illetve George-Antoine Zayek és Peter Taylor ellen. Az ügyészség részleteket nem hozott nyilvánosságra.

Néhány nappal az után adtak ki körözést ellenük, hogy a hatóságok házkutatást tartottak Ghosn ügyvédjénél.

Ghosn ellen is elfogatóparancs van érvényben. A japán ügyészség közleménye szerint az üzletember megsértette a japán törvényeket azzal, hogy távozott az országból, és nem tett eleget a szabadlábra helyezés feltételeinek. Ghosn óvadék ellenében volt szabadlábon, jórészt csak tokiói otthonában tartózkodhatott.

A Japánban pénzügyi visszaélésekkel vádolt és házi őrizetben tartott autómágnás december végén szökött meg Japánból. Az üzletemberhez közel álló források korábban azt mondták, hogy a szökést egy biztonsági magáncég szervezte meg. Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján. Később az üzletembert egy hangszeres ládában kicsempészték a lakásból. Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte.

A japán hatóságok azzal vádolják az üzletembert, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatja. Menekülését a japán igazságszolgáltatás elfogultságával indokolta, mondván hogy fogva tartásának körülményei az emberi jogok "megcsúfolásával" értek fel.

Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×