eur:
392.92
usd:
363.64
bux:
65938.65
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: Pixabay.com

Távozik egy miniszter, mert nem elég a pénz, amit a tárcája kap

Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter alaposan belenézett a 2020-as büdzsé számaiba, és úgy döntött, nem csinálja tovább.

Benyújtotta lemondását Lorenzo Fioramonti olasz oktatási miniszter szerdán, mivel tárcája nem kapja meg a jövő évre szóló költségvetésből a szükséges pénzforrásokat.

Fioramonti, aki a baloldali Demokrata Párttal (PD) közös koalícióban lévő Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagja, már a kormány szeptemberi megalakulása után figyelmeztetett: csak akkor marad tisztségében, ha az oktatásra szánt kiadásokat 3 milliárd euróra (mintegy 950 milliárd forint) emelik a 2020-ra szóló költségvetésben.

Miután a képviselőház által megszavazott tervezetben nem kapta meg ezt az összeget, Fioramonti szerdán benyújtotta lemondását Giuseppe Conte miniszterelnöknek.

"Senkinek nem kell meglepődnie azon, ha egy miniszter tartja a szavát"

- mondta a Reuters hírügynökségnek.

Fioramonti korábban új adók kivetését javasolta a repülőjegyekre a gázkibocsátás csökkentésének és az oktatás finanszírozásának a növelése érdekében.

A miniszter távozása megrendítheti a kormánykoalíciót, amely amúgy is meggyengült az M5S belső válsága miatt. Három felsőházi tagja két hete ült át a Matteo Salvini vezette Liga frakciójába. Az ANSA olasz hírügynökség szerdán kormánykoalíciós forrásokra hivatkozva valószínűnek nevezte, hogy Fioramonti kilép majd pártjából, és önálló parlamenti csoportot alakít, amely kormánybarát marad, és egy új politikai formációnak lehet a csírája.

Címlapról ajánljuk
Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Oroszország-kutató: Vlagyimir Putyin már a 2030-ig tartó elképzeléseit vázolta

Vlagyimir Putyin orosz elnök szokásos évértékelő beszéde inkább a közelgő elnökválasztás előtti kampányesemény volt, amelynek hangulata sokkal kevésbé volt fenyegető a nyugati hatalmaknak, mint egy évvel korábban – értékelt Vigóczki Máté Oroszország-kutató
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.01. péntek, 18:00
Kandrács Csaba
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×