eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nyolcvan órát rostokolt a mélyben rengeteg bányász

A kínai szénbányában vízbetörés választotta el a külvilágtól az érintetteket, öten közülük meg is haltak.

Tizenhárom vájárt mentettek ki élve egy kínai szénbányából nyolcvan órával az után, hogy a betörő víz elzárta őket a külvilágtól - közölték szerdán a kínai hatóságok.

Szecsuan tartomány egyik szénbányáját szombaton öntötte el a víz, öt ember meghalt, és 13 sorsáról keddig nem lehetett tudni semmit. A Hszinhua hírügynökség ismertetése szerint tizenhárom mentőcsapat, összesen 251 ember kutatott az eltűntek után. Végül

szerdán az eltűntek egyikének sikerült kivergődnie a bánya egyik, 313 méter mélyen lévő járatába, ahol összefutott a mentőegységekkel,

és megmutatta, hol vannak a többiek. Öt óra alatt mindnyájukat sikerült kimenteni.

A bányászok több mint nyolcvan órát - körülbelül három és fél napot - töltöttek a föld mélyén, de mivel a vízbetörés miatt megszakadt velük a kapcsolat, nem lehetett pontosan meghatározni a hollétüket az alagútrendszerben.

Szakértők szerint csodával határos a bányászok megmenekülése, ugyanis

a baleset mintegy tíz kilométerre történt a bánya bejáratától.

A mentőalakulatoknak mintegy két órán át kellett gyalogolniuk, hogy elérjék a tárnában rekedteket. A kedvezőtlen hidrogeológiai körülmények nehezítették a dolgukat, ráadásul a vízbetörés következtében megrongálódott a bányában kiépített elektromos és távközlési hálózat, és mivel a szellőzőrendszer sem működött, fennállt a gázszivárgás veszélye. A mentőknek húsz kilogrammnyi felszerelést kellett magukkal cipelniük a tárnában, néhol derékig érő vízben. Végül a tárna mélyében lévő acélcsőt kopogtatva tudatták a fent lévőkkel, hogy megtalálták az eltűnt bányászokat.

Közben sújtólégrobbanás történt kedden egy másik szénbányában, a Szecsuannal határos Kujcsou tartományban. A helyi hatóságok szerdán közölték, hogy a gázrobbanásban 16 ember meghalt, és hetet sikerült élve kimenteni.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×