INFORÁDIÓ 
2020. július 11. szombat
Lili, Nóra

ensz

antonio guterres

migráns

Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.

Migránsmunkacsoport állt fel az ENSZ-ben

Infostart / MTI

58 millióan hagyták el lakóhelyüket - talán végleg - csak a tavalyi évben, ezért lépett a szervezet főtitkára.

Hosszú távra szóló, konkrét megoldások kidolgozását kérte António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a világszervezet egy újonnan létrehozott munkacsoportjától a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek ügyében, akiknek a száma tavaly mintegy 58 millióra rúgott világszerte.

Guterres emellett ajánlások kidolgozását kérte a munkacsoporttól arra vonatkozóan, hogyan lehetne javítani az ENSZ-tagállamok reagálását erre a jelenségre, úgy a menekültek, mint az őket befogadó országok vonatkozásában.

"A múlt évben 41 millióra nőtt és ezzel rekordmagasságba emelkedett a lakóhelyüket valamilyen fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerülő emberek száma a világban. Ugyanabban az évben további

17 millió ember vált menekültté természeti katasztrófák okán"

- állítja a világszervezet egy New Yorkban közzétett nyilatkozata.

A problémával foglalkozó nyolc fős munkacsoport tagjait kedden nevezték ki, köztük több olyan személlyel, akik valamelyik menekültáradattal szembesülő országból származnak.

A csoport két társigazgatójának a főtitkár az olasz Federica Mogherinit, az Európai Unió volt kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, illetve a ruandai Donald Kaberukát, az Afrikai Fejlesztési bank korábbi elnökét választotta ki - jelezte az ENSZ, anélkül, hogy megjelölte volna azt a határidőt, ameddig le kell tenniük az asztalra a következtetéseiket tartalmazó jelentést.

Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018