eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla
Közép-amerikai kivándorlók gyalogolnak a mexikói Córdobában 2018. november 5-én. Az amerikai-mexikói határ felé tartó, több ezer emberből, főként hondurasiakból és salvadoriakból álló migránsok első csoportja október 13-án indult útnak a hondurasi San Pedro Sula városából.
Nyitókép: MTI/AP/Marco Ugarte

Migránsmunkacsoport állt fel az ENSZ-ben

58 millióan hagyták el lakóhelyüket - talán végleg - csak a tavalyi évben, ezért lépett a szervezet főtitkára.

Hosszú távra szóló, konkrét megoldások kidolgozását kérte António Guterres ENSZ-főtitkár szerdán a világszervezet egy újonnan létrehozott munkacsoportjától a lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek ügyében, akiknek a száma tavaly mintegy 58 millióra rúgott világszerte.

Guterres emellett ajánlások kidolgozását kérte a munkacsoporttól arra vonatkozóan, hogyan lehetne javítani az ENSZ-tagállamok reagálását erre a jelenségre, úgy a menekültek, mint az őket befogadó országok vonatkozásában.

"A múlt évben 41 millióra nőtt és ezzel rekordmagasságba emelkedett a lakóhelyüket valamilyen fegyveres konfliktus miatt elhagyni kényszerülő emberek száma a világban. Ugyanabban az évben további

17 millió ember vált menekültté természeti katasztrófák okán"

- állítja a világszervezet egy New Yorkban közzétett nyilatkozata.

A problémával foglalkozó nyolc fős munkacsoport tagjait kedden nevezték ki, köztük több olyan személlyel, akik valamelyik menekültáradattal szembesülő országból származnak.

A csoport két társigazgatójának a főtitkár az olasz Federica Mogherinit, az Európai Unió volt kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét, illetve a ruandai Donald Kaberukát, az Afrikai Fejlesztési bank korábbi elnökét választotta ki - jelezte az ENSZ, anélkül, hogy megjelölte volna azt a határidőt, ameddig le kell tenniük az asztalra a következtetéseiket tartalmazó jelentést.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×