eur:
394.07
usd:
365.69
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Irak, 2015. október 11. Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet által közreadott, videofelvételről készített, dátumozatlan kép az Iszlám Állam önjelölt kalifájáról, Abu Bakr al-Bagdadi terroristavezérről egy beszéde közben. 2015. október 11-én az iraki légierő csapást mért Abu Bakr al-Bagdadi  konvojára Irakban. A támadásban meghalt vagy megsebesült az IÁ több vezetője. (MTI/EPA/Iszlám Állam)   *** Local Caption *** 51550521
Nyitókép: MTI/EPA/Iszlám Állam

Ide kerültek az Iszlám Állam-vezér földi maradványai

Mielőtt végső "nyughelyére" helyezték volna, megadták neki az iszlám szerinti végtisztességet - amerikai közlés szerint.

A tengerbe szórták Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam terrorszervezet meggyilkolt vezetőjének hamvait, miután megkapta az iszlám szokásoknak megfelelő végtisztességet - közölte három amerikai tisztségviselő a Reuters hírügynökséggel hétfőn.

Bagdadi az északnyugat-szíriai Idlíb térségében lévő Barisa településen rejtőzött egy épületben. Az Iszlám Állam önjelölt kalifája felrobbantotta a testén lévő robbanómellényt, amikor a likvidálására indult amerikai erők vasárnapra virradóra sarokba szorították egy földalatti járatban.

A névtelenséget kérő illetékesek

nem nyilatkoztak arról, hogy a szertartást és a temetést hol végezték el, illetve meddig tartott.

Ketten közülük azt mondták, hogy a hamvakat egy repülőgépről szórták a tengerbe.

Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője hétfőn arról beszélt, hogy Bagdadi földi maradványait az amerikai hadsereg a bevett műveleti eljárásoknak és a fegyveres konfliktusokra vonatkozó törvényeknek megfelelően helyezte örök nyugalomra.

A Reuters hírügynökség megjegyzi, hogy tekintettel Bagdadi halálának körülményeire, kevésbé valószínű, hogy ugyanazt az eljárást tudták volna követni, mint Oszama bin Laden, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat néhai vezetője esetében, akit szintén egy amerikai művelet során likvidáltak. Bin Ladennel az amerikai haditengerészet SEAL Team 6 elnevezésű különleges egysége végzett 2011-ben a pakisztáni Abbottabádban. Az amerikai kormány szerint bin Ladent agyonlőtték, testét pedig a Carl Vinson repülőgép-hordozóra szállították, majd megmosdatták és a muszlim szokásokhoz híven fehér lepedővel takarták le és arab nyelven felolvasták felette az illő szent szövegeket.

Bin Laden tengeri temetését vegyes fogadtatás érte,

egy befolyásos imám szerint az Egyesült Államok megsértette az iszlám szokásokat azzal, hogy a holttestet nem a szárazföldön eltemetve végezték el a szertartást. Számos szakértő úgy vélekedett, Washington ezzel elejét kívánta venni annak, hogy a terrorista vezér temetkezési helye egyfajta zarándokhellyé váljon az iszlamisták számára.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×