eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Davos, 2018. január 25.Donald Trump amerikai elnök a 48. Világgazdasági Fórumnak otthont adó kongresszusi központba érkezik a svájci Davosban 2018. január 25-én. (MTI/EPA/Gian Ehrenzeller)
Nyitókép: GIAN EHRENZELLER

Varsóba hívnák az amerikai elnököt a visegrádi négyek

A cseh kormányfő azt is elárulta, mit szeretnének megvitatni az amerikai elnökkel.

A négy visegrádi ország (V4) azt mérlegeli, hogy közösen meghívják Varsóba Donald Trump amerikai államfőt - közölte Andrej Babis cseh miniszterelnök a Blesk.cz hírportálon megjelent beszélgetésben, amelyet röviden a CTK cseh hírügynökség is idmertetett.

A bulvárlap hírportálja aziránt érdeklődött, hogy áll az amerikai elnök csehországi meghívásának az ügye. Babis a közelmúltban jelentette be, hogy szeptemberben az ENSZ Közgyűlése idején New Yorkban találkozott Donald Trumppal és meghívta őt egy találkozóra a négy visegrádi ország, tehát Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia, kormányfőjével. A V4-ek soros elnöki tisztségét jelenleg Csehország tölti be.

Lengyelország az Egyesült Államok legközelebbi szövetségese - indokolta a találkozó helyszínének megválasztását a cseh kormányfő. Szerinte a visegrádi miniszterelnökök a találkozón az amerikai államfővel szeretnék megvitatni az európai-amerikai kapcsolatokat, beleértve a kereskedelmi szerződést is.

A visegrádi országcsoport, amelynek most Csehország a soros elnöke, Andrej Babis szerint "nagyobb szerepet akar vállalni az Egyesült Államokkal szembeni politikában". A cseh miniszterelnök úgy véli:

nagyon sok függ attól, mennyire lesz képes az új összetételű Európai Bizottság megszervezni az Európai Unió külpolitikáját.

Andrej Babis legutóbb New Yorkban, az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitája idején találkozott az amerikai elnökkel. Az interjúban megismételte korábbi kijelentését, miszerint nem tetszett neki, hogy Donald Trump beszédében meg sem említette Európát, s ezt a fogadáson meg is mondta Trumpnak.

A cseh kormányfő azt mondta, szeretné, ha az Európai Unió is olyan szerződést kötne az Egyesült Államokkal, amilyet Trump az EU-ból távozó Nagy-Britanniának ígért. Megjegyezte, hogy a V4-ek ezt a kérdést szeretnék megvitatni az amerikai vezetővel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×