INFORÁDIÓ 
2020. október 1. csütörtök
Malvin

portugália

parlamenti választás

szocialista párt

António Costa portugál miniszterelnök, a Szocialista Párt (PS) főtitkára ünnepel támogatói körében a parlamenti választások estéjén Lisszabonban 2019. október 6-án. Az első exit poll eredmények a portugál Szocialista Párt győzelmét vetítik előre.

Győztek a szocialisták Portugáliában

Infostart / MTI

A kormányzó szocialisták győztek a portugál parlamenti választásokon vasárnap, de csakúgy, mint négy évvel ezelőtt, most sem lesz abszolút többségük a törvényhozásban.

Az összes szavazat összeszámlálása alapján a Szocialista Párt (PS) a voksok 36,65 százalékát szerezte meg, szemben az előző választáson elért 32,31 százalékkal - jelentette hétfő hajnalban az RTP közszolgálati tévé és rádió.

A fő ellenzéki erő, a konzervatív Szociáldemokrata Párt (PSD) 27,9 százalékos eredményt ért el.

A kérdés most az lesz, hogy a PS-t vezető António Costa miniszterelnök mely pártokat választja szövetségesnek a kormányzáshoz. Az elmúlt négy évben a párt kisebbségben kormányzott a Baloldali Tömb (BE) és a zöld-kommunista szövetség (CDU) támogatásával. E két erő most is késznek mutatkozik a szocialisták támogatására. Vezetőik közölték, hogy a PS terveitől függ, milyen formában alakítanak szövetséget vele. A BE a voksok 9,67 százalékát szerezte meg, a CDU pedig a 6,46 százalékát.

Ana Catarina Mendes, a szocialisták egyik vezető képviselője kijelentette, hogy stabil kormány megalakítására törekszenek. Portugália azon kevés európai országok egyike, ahol a szocialista párt még mindig erős, és a jobboldali populistáknak nincs jelentős szerepe a politikában.

Nyitókép: MTI/EPA-LUSA/Mario Cruz
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018