eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Észak-Korea figyelmeztette a nagyhatalmakat

Észak-Korea hétfőn óva intette az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Franciaországot és Németországot attól, hogy felvessék a kommunista vezetés rakétatesztjeinek ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT), mert az "felszítaná Phenjan törekvését szuverenitásának megvédésére".

A 15 tagú ENSZ BT várhatóan kedden ülésezik zárt ajtók mögött annak nyomán, hogy Észak-Korea a múlt héten saját közlése szerint sikeresen tesztelt egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétát (SLBM). Az ülést Németország kezdeményezte Franciaország és Nagy-Britannia támogatásával.

" Tudjuk, hogy a brit-francia-német tisztátlan kezdeményezés mögött az Egyesült Államok rejtőzik" - jelentette ki Kim Szong észak-koreai ENSZ-nagykövet újságíróknak nyilatkozva országa képviselete előtt a világszervezetnél.

"Az Egyesült Államoknak és csatlósainak tudatában kell lenniük azzal, hogy amennyiben jelen pillanatban felvetik önvédelmi intézkedéseink ügyét az ENSZ BT-ben, az csak felszítaná óhajunkat szuverenitásunk megvédésére" - hangoztatta Kim.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy Phenjan milyen módon védené meg szuverenitását, és magában foglalna-e ez további rakétateszteket, az észak-koreai diplomata így felelt: "Figyeljék, mit fogunk tenni a jövőben". Hozzátette: ez nem jelent feltétlenül egy újabb rakétatesztet.

A Reuters hírügynökség szerint a mostani kísérlet volt a legprovokatívabb Észak-Korea részéről azóta, hogy 2018-ban ismét felvette a párbeszédet az Egyesült Államokkal. A nukleáris leszerelésről folytatott munkamegbeszélések szombaton szakadtak meg Észak-Korea és az Egyesült Államok között. Vasárnap a phenjani külügyminisztérium bejelentette: Észak-Korea nem fog tovább tárgyalni, míg az Egyesült Államok nem foganatosít "gyakorlati intézkedéseket", hogy változtasson a kommunista országgal szembeni ellenséges politikáján.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×