eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma

Fontos bejelentés az olajkrízist okozó akciók után

A jemeni húszik péntek éjjel bejelentették, hogy leállítják a drón- és rakétatámadásaikat Szaúd-Arábia ellen.

A jemeni kormány ellen lázadó - de Szaúd-Arábiával is háborúzó - húszik legfelsőbb politikai tanácsának elnöke, Mahdi al-Masat a húszik műholdas tévécsatornáján közölte a szervezet elhatározását hozzátéve, hogy "kedvező választ" vár Szaúd-Arábiától, és "ha ismét bombázni fog, jogunk lesz válaszolni".

Alig egy hete súlyos légi csapás érte Szaúd-Arábia olajiparának két fontos létesítményét, amely miatt a sivatagi királyság olajfinomító kapacitása átmenetileg kevesebb mint a felére csökkent. A drónokkal és/vagy cirkáló rakétákkal végrehajtott légitámadást a jemeni húszik vállalták magukra, de Szaúd-Arábia - a húszikat támogató - Iránt vádolja annak elkövetésével.

Pénteken napközben a Szaúd-Arábia vezette nemzetközi koalíció légi támadásokat hajtott végre a húszik ellen Hodeida tartományban, holott a területen tűzszünet van érvényben. A húszik szóvivője ennek megsértésével vádolta a koalíciót, amelynek szaúdi szóvivője közölte, hogy a lebombázott célpontok - egyebek közt egy robbanószerkezetekkel felszerelt, távirányítású hajó - veszélyt jelentettek a térség biztonságára, és azzal vádolta a húszikat, hogy Hodeidát Szaúd-Arábia elleni támadásaik bázisának használják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×