eur:
393.82
usd:
365.06
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Bukarest, 2018. február 28.Klaus Iohannis román elnök a román Nemzeti Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) bukaresti évértékelő értekezletén 2018. február 28-án. (MTI/EPA/Robert Ghement)
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Hoppon maradt három miniszterjelölt Romániában

Klaus Iohannis román elnök csütörtökön elutasította három ideiglenes miniszter kinevezését, miután a liberális ALDE ellenzékbe vonult és három miniszteri poszt ürült meg a kormányban.

Iohannis ezt rövid sajtónyilatkozatban közölte az elnöki hivatalban. Elmondta, nem hajlandó elfogadni a kormányfő által javasolt ideiglenes minisztereket, és felszólította Viorica Dancila szociáldemokrata kormányfőt, mielőbb kérjen támogatást a parlamenttől, hiszen a Calin Popescu Tariceanu által vezetett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) ellenzékbe vonulásával megváltozott a kormány politikai összetétele, így az alkotmány szerint a kabinetnek a parlament támogatását kell kérnie.

Iohannis leszögezte, hogy ezt az újabb belpolitikai válságot a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) idézte elő, és jelezte: nem hajlandó ezt tovább tűrni.

Ismét lemondásra szólította fel a kabinetet, emlékeztetve, hogy 2,5 év alatt 3 kormányt és 80 minisztert cseréltek a szociáldemokraták.

A miniszterelnök az energiaügyi, a környezetvédelmi és a parlamenti kapcsolatokért felelős tárcavezetői posztra javasolt három kormánytagot, hogy ideiglenesen lássák el ezeket a posztokat is. Dancila azzal vádolta meg Iohannist, hogy el akarja lehetetleníteni a kormány munkáját az új miniszterek kinevezésének megtagadásával. Jelenleg még van két ideiglenes miniszter az oktatási és a belügyminisztérium élén, hamarosan az ő 45 napos megbízatásuk is lejár.

Iohannis az elmúlt hónapokban a kormányfő több miniszter-jelöltjét elutasította, legutóbb augusztus végén tette ezt. A kormány az ő esetükben az alkotmánybírósághoz fordult, amelynek döntenie kell, hogy Iohannis alkotmányt sértett vagy nem.

Az elnök döntése azt az elemzők által előrevetített forgatókönyvet erősíti meg, hogy a román belpolitikai válság elhúzódik, és Dancila a novemberi elnökválasztásig kormányfő marad.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×