INFORÁDIÓ 
2021. január 17. vasárnap
Antal, Antónia

indonézia

főváros

külföld

Jakarta, 2018. április 5.2018. április 5-én közreadott kép nyomortanyákról a Ciliwung folyó partján, Jakartában február 6-án. Jakarta északnyugati része évente 7-10 centimétert, az északkeleti 2-4 centimétert süllyed a talajvízkészlet szivattyúzása, illetve a világóceán szintjének a jégsapkák olvadásából adódó emelkedése miatt. A mintegy tízmilliós lakosú főváros területének közel 40 százaléka van a tengerszint alatt, és a város élhető területének rohamos zsugorodása világviszonylatban is az elsők közt van. Az indonéz kormány védőgátat építtet a Jakartai-öböl partszakaszán. (MTI/EPA/Mast Irham)

Megvan Indonézia új fővárosának helye

Infostart / MTI

Azt viszont még nem tudják, mi legyen az amúgy stratégiai jelentőségű helyszínre kerülő város neve. A mostani főváros a világ 12. legsűrűbben lakott megavárosa, és nagyon sok gond van vele.

Az Indonézia délkeleti részén fekvő Kelet-Kalimantan tartományban, Borneó szigetén lesz az ország új fővárosa - jelentette be hétfőn az állami televízióban Joko Widodo államfő.

A leendő főváros Borneo délkeleti részén, Szamarinda és Balikpapan kikötővárosok közelében, erdős területen lesz. Egyelőre nem tudni, hogy milyen nevet kap. A helyszín stratégiai jelentőségű, mivel az ország központi részén fekszik.

Várhatóan mintegy 32,79 milliárd dollárba kerül majd a terv kivitelezése, és 2021-ben veszi kezdetét. A beruházások 19 százaléka állami, a többi magántőke bevonásával valósul meg.

Widodo azt hangoztatta, hogy sürgető a főváros átköltöztetése, és már kedden a parlament elé kerül az erről szóló, hatástanulmányokkal alátámasztott törvénytervezetet.

Bambang Brodjonegoro tervezési és fejlesztési miniszter elmondta, hogy a hatóságok számításai szerint a kormányzati intézmények hálózata 2024-re átköltözhet az új fővárosba.

Indonézia egyébként nem az első délkelet-ázsiai ország, amely átköltözteti fővárosát. Mianmarban 2005-ben tették át a fővárost az egykori gyarmati székhelyből, Rangunból a tőle 320 kilométerre lévő, hegyvidéki Najpjidóba.

Biztonsági és környezetvédelmi szempontok

A Borneó szigetén lévő Kelet-Kalimantan tartomány a földrengések szempontjából biztonságos területen fekszik. Környezetvédők azonban tartanak attól, hogy új főváros létesítése az erdők borította szigeten veszélybe sodorja az ottani gazdag élővilágot.

Indonéziában 18 ezer sziget van. Az ország a csendes-óceáni tűzgyűrűn található, ahol naponta átlagban 5-6 tektonikus mozgást észlelnek.

22 nap közlekedési dugóban

Az ország 260 milliós lakosságának 54 százaléka Jáván él, itt állítják elő a bruttó hazai termék 58 százalékát. Jakarta a világ 12. legsűrűbben lakott megavárosa, és egyik legnagyobb gondja az infrastruktúra fejletlensége.

Az Uber Technologies, a világ vezető internetes fuvarmegosztó cégének megfigyelése szerint

Jakartában az autósok éves szinten 22 napot töltenek közlekedési dugóban, ami Ázsiában a legmagasabb szám. A fővárosban gyakoriak az árvizek, ráadásul süllyed is a talajvíz folyamatos lecsapolása miatt.

Évente mintegy 630 millió köbméter talajvizet szivattyúznak ki a város épületeiből. A bandungi műszaki egyetem kutatása szerint 2050-re Jakarta 36 százaléka víz alá kerül.

Az ország jelenlegi államfője, Joko Widodo 2012 és 2014 között, egészen elnöki tisztségének kezdetéig Jakarta kormányzója volt.

Nyitókép: MTI/EPA/Mast Irham

Kapcsolódó hang

Kiss Róbert Richárd, az InfoRádió turisztikai szerkesztője Indonéziáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018