eur:
388.42
usd:
360.88
bux:
68730.96
2024. május 7. kedd Gizella
Kisgyermek édesanyja ölében ülve várja, hogy kanyaró elleni védőoltást kapjon az egyik háziorvosi rendelőben a kárpátaljai Ungváron 2018. február 1-jén. Január végén nyolcezer adag, a veszélyes, fertőző betegség elleni oltóanyagot adott át a magyar kormány humanitárius gyorssegélyként több mint 100 millió forint értékben Grezsa István, Kárpátaljáért felelős kormánybiztos Ungváron az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Léptek a britek a rettegett kór miatt

Sürgős cselekvési tervet hirdet a brit kormány a kanyaró terjedésének feltartóztatására, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megvonta az Egyesült Királyságtól a kanyarómentes státust.

A betegséget a mumpsz, kanyaró és rubeola elleni két adag védőoltással (MMR) lehet elkerülni, a szigetországban azonban csökkent az immunizálás mértéke. 2019 első negyedévében 231 kanyarós megbetegedést jelentettek. Ezek egy részében külföldön fertőződtek meg a betegek, de a gyerekek körében csökkenőben van azoknak a száma, akik mindkét oltást megkapják.

Angliában például 87 százalékuk kapja meg, ami elmarad a célul kitűzött 95 százaléktól.

Az első adagot egyéves korban ajánlják, a másodikat az iskolakezdés előtt. Becslések szerint azonban Angliában minden hetedik ötéves nem védett megfelelően. Walesben, Skóciában és Észak-Írországban ennél kedvezőbb az arány, de ezekben az országrészekben is elmarad a célkitűzésektől. Szakértők szerint az adatok egyrészt amiatt romlanak, mert az emberek alábecsülik a kanyaró veszélyét, másrészt viszont az oltásellenes üzenetek is közrejátszhatnak benne.

Az intézkedéscsomag keretében

arra kérik a háziorvosokat, hogy tudatosítsák jobban az ismétlőoltás beadásának jelentőségét, illetve mindkét adag beadásának fontosságát azoknál, akik esetleg egyetlen dózist sem kaptak.

Emellett sürgetik a közösségi médiát, hogy lépjen fel a félrevezető oltásellenes üzenetek ellen. A tervek között szerepel egy olyan konferencia szervezése is, amelyen az információk népszerűsítésének hatékonyabb módját keresik majd a gyógyszergyártók és más cégek részvételével. A kormány emellett a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) honlapján is igyekszik majd szertefoszlatni az oltóanyag veszélyeivel kapcsolatos félretájékoztató állításokat.

A kanyaró újbóli terjedése világszerte több országban, köztük Franciaországban, Németországban és Olaszországban is tapasztalható. Globálisan csaknem háromszorosára nőtt a megbetegedések száma az év első hét hónapjában az előző év azonos időszakához képest - figyelmeztetett a WHO, amely szerint 2019-ben eddig 364 808 esetet regisztráltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×