eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla
RSZ-24 Jarsz típusú hadászati ballisztikus rakéta a moszkvai Vörös téren a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén 2019. május 9-én, a náci Németország felett a II. világháborúban aratott győzelem 74. évfordulóján.
Nyitókép: MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ha bele is roppan az ország, Putyin nem fog kiszállni a versenyből

Oroszországnak nem lesz választása, új atomfegyvereket kell fejlesztenie, ha az Egyesült Államok is így tesz – ezt mondta Vlagyimir Putyin, miután néhány napja Washington kilépett a rövid- és közepes hatótávolságú atomfegyverek korlátozásáról szóló úgynevezett INF-egyezményből. Jó ideje fegyverkezési verseny zajlik – mondja Rácz András Oroszország-szakértő. Szerinte Putyinnak azonban inkább ennek befejezése, és nem egy új fegyver fejlesztése az érdeke.

A közepes hatótávolságú nukleáris erők szerződése (INF-szerződés) még 1987-ben, vagyis a hidegháború alatt született szovjet–amerikai kétoldalú megállapodásként, ami mindkét félnek hasznos volt, fogalmazott Rácz András.

Azzal, hogy technológiai fejlődés tekintetében több más ország is képes lett ilyen eszközök gyártására, egyre inkább kezdett tartalmilag elavulttá válni, hogy az INF-szerződés egyedül Oroszországot és az Egyesült Államokat korlátozta, senki mást nem. "Kezdett kellemetlenné válni mindkét oldal számára, mind Washington, mind Moszkva számára" – fogalmazott az Oroszország-szakértő az InfoRádiónak.

Rácz András emlékeztetett, a szerződés felmondásának oka amerikai érvelés szerint az, hogy Oroszország olyan fegyvert (SSC-8, Novator) fejlesztett és tesztelt, ami teljesen ellentmond a szerződés szellemének. Közben az oroszok is azt állítják, hogy az amerikaiak is megsértik a szerződéseket. Azt azonban jó látni, hogy

a nukleáris fegyverfejlesztések nem egyik percről a másikra történnek, vagyis mindét fél pontosan tudja egy ideje, hogy a másik min dolgozik,

mutatott rá.

Globális fegyverkezési verseny zajlik, amelyben a hidegháború időszakától eltérően Kína egyre jelentősebb szereplő, hívta fel a figyelmet a szakértő.

Az INF-szerződés felmondásával pedig most már

nyíltan is beszállhat a versenybe Washington és Moszkva, igaz ezt Oroszország gazdasági erőforrásokkal kizárt, hogy akár középtávon is tartani bírja.

Tehát Putyin nyilatkozata, hogy ők is kényetelenek fejleszteni, és mindenki jól megbánja majd, az sokkal inkább a belföldi közönségének szól, jegyezte meg Rácz András.

Orosz szempontból biztos, hogy a legjobb, amit történhetne, hogy multilaterális szerződés jönne létre, nemcsak Washingtont, hanem Pekinget, illetve az össze feltörekvő hatalmat korlátozva. Mert amíg a mostani, szinte kizárólag az erőszakszervezetekből toborzódott elit van hatalmon, addig egyáltalán nem valószínű, hogy Oroszország feladná a versenyt. Ehelyett sokkal valószínűbb a késői szovjet minta megismétlődése, hogy az utolsó rubelt is kipréselik a lakosságból annak érdekében, hogy tartani tudják a versenyt, fogalmazott a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×