eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bukarest, 2018. január 29.Viorica Dancila kijelölt román miniszterelnök a parlament két házának ülésén 2018. január 29-én, mielőtt a törvényhozók szavaznak a kormányáról. (MTI/EPA/Bogdan Cristel)
Nyitókép: BOGDAN CRISTEL

Pártelnök lett a román miniszterelnök

Viorica Dăncilăt választották a PSD elnökévé.

Viorica Dancila miniszterelnököt választották elsöprő többséggel a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé a legnagyobb kormánypárt szombati tisztújító kongresszusán.

A kongresszust azt követően szervezték meg, hogy május végén Liviu Dragnea volt pártelnököt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, ezért börtönbe kellett vonulnia. Azóta Dancila volt a párt ideiglenes elnöke, akinek három kihívója volt a szombati megmérettetésen.

A pártelnököt egy körben választották, így az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta. A szavazás ily módon való lebonyolításáról pénteken határozott a párt országos ügyvezető testülete és megfigyelők szerint ez Dancilának kedvezett. A kormányfő a román média értesülései szerint 2828 szavazatot kapott, második helyen Liviu Plesoianu parlamenti képviselő végzett 715 vokssal.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×