eur:
391.95
usd:
359.48
bux:
72424.88
2024. július 16. kedd Valter
A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje (k) integet támogatóinak egy kampánybuszból a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Megmutatta az arcát a másik Törökország

Szimbolikus jelentőségű, hogy az ellenzék nyerte a megismételt isztambuli főpolgármester-választást – mondta az InfoRádiónak Hóvári János turkológus, volt ankarai nagykövet. Az Erdogan-rendszert azonban ez az eredmény nem fogja megrázni.

Az ellenzéki Imamoglu csaknem 9 százalékkal megelőzte kormánypárti vetélytársát.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) részéről egy szimbolikus győzelemről van szó, hiszen a főpolgármesternek egy olyan testületbe kell beülnie, ahol a tagok zömét az Igazság és Fejlődés párt adja, jegyezte meg Hóvári János. "A főpolgármesternek a legtöbb kérdésben nem lesz többsége, úgyhogy

ebből egy sajátos húzd meg, ereszd meg játék lehet"

– fogalmazott, hozzátéve: az történt, hogy a kemalista CHP képes volt visszavágni a kormányoldalnak.

A polgárosodottabb világ központja Isztambul – magyarázta a szakértő az ellenzék fővárosi győzelmét, megjegyezve,

a tengerparti városok lakói évszázadok óta nyitottabbak

a nyugati világra, mint az anatóliai törökök, akik egy sokkal keletibb világban élnek, részben a földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően.

"A helyzet azonban bonyolult", tette hozzá. Törökországban ugyanis hatalmas népvándorlások zajlottak le az elmúlt évtizedekben, a főváros lakosságának fele már anatóliai gyökerű. "Ők részint viszik tovább a pre-tradicionálisabb világképet, másfelől alkalmazkodtak az újhoz. Úgy látom, hogy nagyon sokan, akik korábban a Igazság és Fejlődés pártjára szavaztak, most a Köztársasági Néppártra, Ekrem Imamoglura voksoltak" – fogalmazott.

A váltás hátterében az egyre komolyabb gazdasági válság kibontakozását látja az egykori nagykövet. Mint ismert, a török líra hatalmasat veszített az értékből, mindennek felmegy az ára, és

egy bizonyos fajta elégedetlenség is mutatkozik

a török társadalomban, mondta.

A következmények kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, az Erdogan-rendszert ez a választás nem fogja megrázni, túl nagy változásokat megítélése szerint nem fog hozni. "De már van egy arca a másik Törökországnak, aki naponta ott lesz az újságokban, televíziókban", jegyezte meg.

Hóvári János elmondta: a török gazdaságban a pangás jelei mutatkoznak, az ország külföldi adósságállománya tetemes, kérdés az, hogy ezekkel a problémákkal a török kabinet hogyan fog megküzdeni az év második felében, hogyan javítják a termelékenységet, építik ki az innovatív, energiatakarékosságra is épülő gazdaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Elhagyta a Krímet az utolsó orosz járőrhajó, Zelenszkij megszólalt az Orbán-látogatásról – Háborús híreink kedden

Az ukrán haditengerészet bejelentette, az utolsó orosz járőrhajó is elhagyta a megszállt Krím félszigeten található bázist, és „nagy valószínűséggel” más kikötőbe helyezik át. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korrektnek nevezte Orbán Viktor hó eleji látogatását, hangsúlyozva, hogy a két országnak erős, baráti viszonyt kell kialakítania. Donald Trump J. D. Vance-t választotta alelnökjelöltjéül, aki korábban Ukrajna katonai támogatása mellett érvelt, illetve szerinte Kijevnek területi engedményeket kellene tennie Oroszország felé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×