eur:
394.83
usd:
372.1
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje (k) integet támogatóinak egy kampánybuszból a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Megmutatta az arcát a másik Törökország

Szimbolikus jelentőségű, hogy az ellenzék nyerte a megismételt isztambuli főpolgármester-választást – mondta az InfoRádiónak Hóvári János turkológus, volt ankarai nagykövet. Az Erdogan-rendszert azonban ez az eredmény nem fogja megrázni.

Az ellenzéki Imamoglu csaknem 9 százalékkal megelőzte kormánypárti vetélytársát.

Az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) részéről egy szimbolikus győzelemről van szó, hiszen a főpolgármesternek egy olyan testületbe kell beülnie, ahol a tagok zömét az Igazság és Fejlődés párt adja, jegyezte meg Hóvári János. "A főpolgármesternek a legtöbb kérdésben nem lesz többsége, úgyhogy

ebből egy sajátos húzd meg, ereszd meg játék lehet"

– fogalmazott, hozzátéve: az történt, hogy a kemalista CHP képes volt visszavágni a kormányoldalnak.

A polgárosodottabb világ központja Isztambul – magyarázta a szakértő az ellenzék fővárosi győzelmét, megjegyezve,

a tengerparti városok lakói évszázadok óta nyitottabbak

a nyugati világra, mint az anatóliai törökök, akik egy sokkal keletibb világban élnek, részben a földrajzi elhelyezkedésüknek köszönhetően.

"A helyzet azonban bonyolult", tette hozzá. Törökországban ugyanis hatalmas népvándorlások zajlottak le az elmúlt évtizedekben, a főváros lakosságának fele már anatóliai gyökerű. "Ők részint viszik tovább a pre-tradicionálisabb világképet, másfelől alkalmazkodtak az újhoz. Úgy látom, hogy nagyon sokan, akik korábban a Igazság és Fejlődés pártjára szavaztak, most a Köztársasági Néppártra, Ekrem Imamoglura voksoltak" – fogalmazott.

A váltás hátterében az egyre komolyabb gazdasági válság kibontakozását látja az egykori nagykövet. Mint ismert, a török líra hatalmasat veszített az értékből, mindennek felmegy az ára, és

egy bizonyos fajta elégedetlenség is mutatkozik

a török társadalomban, mondta.

A következmények kapcsán kérdésre válaszolva azt mondta, az Erdogan-rendszert ez a választás nem fogja megrázni, túl nagy változásokat megítélése szerint nem fog hozni. "De már van egy arca a másik Törökországnak, aki naponta ott lesz az újságokban, televíziókban", jegyezte meg.

Hóvári János elmondta: a török gazdaságban a pangás jelei mutatkoznak, az ország külföldi adósságállománya tetemes, kérdés az, hogy ezekkel a problémákkal a török kabinet hogyan fog megküzdeni az év második felében, hogyan javítják a termelékenységet, építik ki az innovatív, energiatakarékosságra is épülő gazdaságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×