INFORÁDIÓ 
2020. április 4. szombat
Izidor

ekrem imamoglu

török

isztambul

A győztes Ekrem Imamoglu, a török ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) főpolgármester-jelöltje sajtótájékoztatót tart a megismételt főpolgármester-választás után Isztambulban 2019. június 23-án.

Hiába az új voksolás, Erdogan elnök pártja elbukta Isztambult

Infostart / MTI

Fölényesen nyerte az isztambuli főpolgármester-választást az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu (53,7 százalék).

A CNN Türk török hírtelevízió által ismertetett első, de már 96,1 százalékos feldolgozottságnál közölt részeredmények szerint az ellenzéki jelölt, Ekrem Imamoglu 53,7 százalékkal áll az élen vasárnap a megismételt isztambuli főpolgármester-választáson Törökországban. Ugyanezt közölte az Anadolu török állami hírügynökség is.

Kormánypárti kihívója, Binali Yildirim volt kormányfő 45,3 százalékon áll. Ez alapján úgy tűnik, hogy a Recep Tayyip Erdogan török elnök vezette Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 15 év után a megismételt választáson is elveszíti a legnépesebb város vezetését.

"Hozzájárult Törökország demokratizálódási folyamatához a megismételt isztambuli főpolgármester-választás"

- jelentette ki vasárnap nyilvános beszédében a szavazás fő ellenzéki jelöltje, Ekrem Imamoglu, aki a voksok 98,78 százalékos feldolgozottságánál már 54 százalékkal állt az élen.

Az Anadolu török állami hírügynökség által közölt részeredmények szerint a kormánypárti kihívó, Binali Yildirim volt kormányfő jelenleg a szavazatok 45,11 százalékával rendelkezett ugyanekkor.

Yildirim előzőleg elismerte vereségét,

gratulált és sok sikert kívánt ellenzéki kihívójának, Ekrem Imamoglunak.

A főpolgármester-választást azért ismételték meg, mert a március 31-i helyhatósági választáson született szoros ellenzéki győzelmet a kormánypárt a számlálóbizottságokban és a számlálólapokon tapasztalható szabálytalanságokra hivatkozva megtámadta, az illetékes hatóság pedig helyt adva a fellebbezésnek érvénytelenítette az eredményt, Imamoglu megbízólevelét pedig visszavették.

Imamoglu márciusban 0,16 százalékkal, mindössze 13 ezer 700 szavazattal előzte meg Yildirimet.

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018