eur:
394.74
usd:
370.78
bux:
65491.46
2024. április 19. péntek Emma
Károly walesi herceg, brit trónörökös, II. Erzsébet brit királynő, Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump (b-j) a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban 2019. június 5-én. 1944. június 6-án a szövetséges csapatok partra szálltak a náci Németország által megszállt Normandiában, új nyugati frontot nyitva a háborúban.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Magyarics Tamás: ezért támogatja Trump a brexitet

Protokolláris és politikai szempontból is fontos volt Donald Trump amerikai elnök három napos nagy-britanniai látogatása – hangsúlyozta az InfoRádióban Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanára és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főmunkatársa.

Mint a külpolitikai szakértő elmondta: az amerikai elnökök szeretnek a világ leghíresebb embereinek társaságában feltűnni. Donald Trumpnak arra is szüksége volt, hogy Erzsébet királynő növelje a presztízsét, „és ezt megkapta” – értékelte Magyarics Tamás.

Az amerikai elnök végig a brexit mellett érvelt, a látogatás politikai célja az EU-tól történő elszakadás utáni kapcsolatok megalapozása lehetett.

Donald Trump Írországba is ellátogatott, ahol valószínűleg felmerült az ír–észak-ír határ kérdése is. A szakértő kiemelte: jövőre elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, ahol 30-40 millió ír él, tehát Trumpnak nem mindegy, hogy ők esetleg hogyan szavaznak.

Magyarics Tamás emlékeztetett: az Egyesült Államok a kezdetektől fogva ambivalensen tekintett az európai uniós integrációs törekvésekhez: egyrészt junior partnernek tekintette az EU-t, azt azonban nem szerették volna, ha az államszövetség valódi ellenpólussá válik.

A brexittel az unió egyértelműen veszít a világpolitikai súlyából

– ezért is támogatja Trump a brexitet.

Az egyetemi tanár szerint az, hogy az amerikai elnök több brit vezetőt, sőt Harry herceg feleségét is éles szavakkal illette, inkább spontán megnyilvánulások voltak, semmint politikai célzatú megszólalások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×