eur:
394.49
usd:
370.05
bux:
65185.17
2024. április 19. péntek Emma

Felmérés: a románok többsége úgy véli, Magyarország ellenőrzése alá akarja vonni Erdélyt

Romániában az Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratórium közvélemény-kutatása szerint a románok többsége úgy véli, Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe. Pászkán Zsolt szerint ezt a felmérést egy sajátos narratívát terjesztő cég készítette.

A kutatás megállapítása alapján a megkérdezettek úgy látják, Budapest ellenőrzése alá akarja vonni Erdélyt. A kutatásról, illetve az azt készíttető intézetről Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső munkatársa az InfoRádió kérdésére elmondta: hivatalosan a Román Akadémia égisze alatt működik, 2017-ben jött létre.

Döntően azzal foglalkozik, hogy a magyar-román viszonyban egy olyan narratívát terjesszen, amely szerint Magyarország ellenségesen viszonyul a román társadalomhoz.

Az intézet friss felméréséből az derül ki, hogy a románok többsége úgy értékeli, hogy Magyarország elfogadhatatlan mértékben beavatkozik Románia belügyeibe, és azon ügyködik, hogy "így vagy úgy" ellenőrzése alá vonja Erdélyt.

A válaszadók Magyarországot tartják a legkevésbé "baráti" országnak Románia szomszédai közül. A megkérdezettek 78,5 százaléka tartja a Moldovai Köztársaságot, 59 százalékuk Bulgáriát, 50 százalékuk Szerbiát, 40 százalékuk Ukrajnát és 27,1 százalékuk Magyarországot baráti országnak. Románia valamennyi szomszédjáról "inkább baráti" összkép alakult ki Magyarország kivételével: a megkérdezettek 61,2 százaléka nem értett egyet azzal, hogy Magyarország barátja lenne Romániának - közölte az MTI.

A válaszadók csaknem kétharmada szerint Oroszország - és több mint 60 százalékuk szerint Magyarország is - abban érdekelt, hogy Románia gyengébb állam legyen,

míg a NATO-ról, a Moldovai Köztársaságról, az EU-ról és az Egyesült Államokról úgy gondolják, hogy inkább Románia erősödésében, mint gyengülésében érdekeltek.

"Nem ismerjük pontosan a felmérés körülményeit és nem tudjuk, hogy a Magyarországra vonatkozó kérdések zárt vagy nyílt kérdések voltak-e" - mondta az InfoRádiónak Pászkán Zsolt.

A szakértő szerint az intézmény elkövette azt a hibát, hogy a választási kampány közepén egy olyan kérdésre is választ kért, hogy a román pártok milyen támogatottsággal rendelkeznek a válaszadók körében.

A közelmúltban az intézet vezetője egy cikket publikált, amelyben azt vetette fel, hogy a kormány miért nem lép fel keményebben Magyarországgal szemben - tette hozzá Pászkán Zsolt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

Magyar óvodában építettek be egy nemzetközi innovációt

A XVIII. kerületi Zöld Liget Tagóvoda teljes homlokzata és gépészete megújult, évtizedekre előre biztosítva az épület energiahatékony működését. Bár a klímaváltozás elleni küzdelemben az épületek felújítása az egyik legjelentősebb hatásokkal kecsegtető terület, itthon még viszonylag kevés kutatás-fejlesztés zajlik a témában. Az EU-s Horizon2020 keretprogram lehetőséget ad arra, hogy tagállamok kutatás-fejlesztő partnerei összefogjanak és úttörő megoldásokat fejlesszenek. Ez volt a célja a StepUP kutatás-fejlesztési projektnek is, ami innovatív megoldásokkal ösztönzi az energetikai mélyfelújítást, és ezáltal minél több épület karbonsemlegessé válását - szerepel az ABUD Mérnökiroda közleményében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×