INFORÁDIÓ 
2019. augusztus 23. péntek
Bence

stuxnet

számítógépes vírus

irán

hackertámadás

Már tudnak védekezni a történelmi vírus ellen

Infostart / MTI

A Stuxnet nevű számítógépes vírussal történt, Irán elleni támadás volt az első - nyilvánosan ismert - eset, amikor ipari létesítmény működésébe avatkoztak be.

Irán szoftveres védelmi rendszert fejlesztett ki, hogy megvédje magát a Stuxnet nevű számítógépes vírustól - jelentette be csütörtökön az iráni távközlési miniszter.

"Irán egyetemi kutatói kifejlesztettek és sikeresen teszteltek egy tűzfalat, amelyet az ipari automatizálási rendszerek védelmére hoztak létre az olyan ipari szabotázsakciók hatástalanítására, mint amilyet a Stuxnet is okozott az elektromos hálózatokban" - mondta a tárcavezető, akit az IRNA állami hírügynökség idézett.

Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi tavaly novemberben Izraelt vádolta meg az iráni kommunikációs infrastruktúra ellen indított kibertámadással, amelyet a Stuxnet nevű rosszindulatú szoftver (malware) egyik változatával követtek el.

A Stuxnet nevű vírust - melyről széles körben úgy tartják, hogy az Egyesült Államok és Izrael fejlesztette ki - 2010-ben azonosították, miután felhasználták Irán natanzi urándúsító létesítményének megtámadására. Ez volt az első, nyilvánosan ismert eset, amikor egy vírustámadás ipari létesítmény ellen irányult.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018